Treener Jaanus Liivak: iga mängija teeb kahe-kolme mehe tööd

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Liivak
Jaanus Liivak Foto: Arhiiv/Valgamaalane

Viimases mängus Rakvere Tarvase vastu võetud võit näitab, et Valga kovpalli esindusmeeskonnas on raskete aegade kiuste kõvasti südikust peidus. Sel nädalal kohtutakse nii meistriliiga esikohapretendendi kui punase laterna rolli kandva meeskonnaga.

Rakveres toimunud kahes varasemas omavahelises mängus Tarvasega olid võidurõõmu maitsnud mõlemad meeskonnad. Kuigi Valgal oli nüüd kasutada koduväljaku eelis, tuli viimastel kuudel toimunud koosseisu muudatusi arvestades võit Tarvase üle nii mõnelegi korvpallisõbrale üllatusena.

Võit rakverelaste üle tõstis Valga meistriliiga turniiritabelis viiendaks, Tarvas langes kuuendale kohale. KK Valgal on meistriliigas mängitud 17 kohtumist, neist võidetud seitse, võiduprotsent on 41,2. Viimases mängus võidetud Tarvas on ühe rohkem peetud mängu juures teeninud ühe kaotuse enam.

Meistriliiga turniiritabelit juhib nädalavahetusel Balti liigas Leedu Žalgirise käest tubli sauna saanud TÜ/Rock. Teine on BC Kalev/Cramo, keda Valga meeskond juba sel pühapäeval võõrustab.

Kuu aega tagasi tuli valgalastel samalt meeskonnalt vastu võtta kaotus. Valga meeskonna kasuks räägib seekord, et eelmisel õhtul toimub Tartus Kalev/Cramole rasket ja põhimõttelist heitlust tõotav kohtumine sealse Rockiga.
KK Valga järgmine mäng on täna õhtul, kui Torma spordihoones astutatakse vastu kolme võidu ja 18 kaotusega liigatabeli viimast kohta hoidvale Kuremaa SK-le.


Treener Jaanus Liivak, milline Valga meeskonna seis keeruliste aegade taustal on ?
«Töine, see on minu jaoks kõige tähtsam. Nende meestega, kes meil on siia jäänud, oleme kokku leppinud, et läheme võiduka lõpuni. Juhtkond ja muud mehed teevad kõik selleks, et saaks hooaja korralikult lõpuni mängida.

Ka see viimane mäng Tarvase vastu näitas, et kõik on võimalik. Mina usun sellesse ja arvan, et kui teised ei usuks, ei oleks siia ka seda meeskonda jäänud. Kui ei tule suuremaid vigastusi, siis usun, et kevadel on veel kõik võimalik.»

Kas see viimane mäng, kui meeskond rasketes oludes võidu võttis, näitab, et keerulised ajad võivad meeskonnale isegi hästi mõjuda?

«Kindlasti ei tasu nüüd hakata spekuleerima, et lööme osa minema ja meeskond võtab siis ennast kokku. Ega see normaalne olukord praegu ei ole. Kui muudel klubidel on viisteist meest saalis, siis meil on praegu kaheksa.

Need mehed, kes siia on jäänud, teevad ikkagi topelttööd. Eks seda näitab aeg, kui tublid oleme ja kuhu jõuame. Praegu siin vaheetapina kokku võttes, ka Balti liigat arvestades, võib öelda, et neist eesmärkidest, mis siin hooaja alguses seadsin, me kaugele ei ole jäänud ja liigume ikka õiges suunas ka nende kaheksa mehega. See on kõige tähtsam.»

Kui palju järgmise hooaja peale praegu mõtlete?
«Ütleme nii, et ajad on segased. Loomulikult ikka mõtlen. Aga olen treener, meeskonna tulevikust peavad rääkima teised mehed. Samas olen seda meelt, nagu ka Jaak Salumets rääkis, et Valgale on vaja sellise tasemega võistkonda. See annab siin nii kohalikule omavalitsusele kui kõigile teistele indu juurde. Kui selline autoriteet hindab meie tööd, peab igaüks ise järeldused tegema.

Eks innustust on ikka vaja, ükskõik mis tööd tehakse. Kui võtta artiklid välja ajast, kui Valga alustas - mul oli ka au olla siin alguse juures --, siis spetsialistid üle Eesti arvasid, et see on üheaastane projekt. Täna on meile ikka 60-70 last tulnud kahe ja poole aastaga, see on minu jaoks hea näitaja.»

Kas noortetöö jätkub ikka plaanipäraselt?
«Noortel midagi hullu ei ole, treeningtingimused kõik olemas ja treener saalis. Mina kui treener peaksin mingi vanusegrupiga hakkama nüüd asja professionaalsemaks viima ja tulemusssporti tegema, siiamaani on rohkem selline huvialaring. See, kuidas edasi lähme, sõltub palju lastevanematest: kas on võimalik hakata turniiridel käima ja nii edasi.»

Jaak Salumets käis välja mõtte, et Valga meeskond võiks teha koostööd Rockiga, et kui neil on mehi üle, anda neid siiapoole ja siit tõsta jälle teisele tasemele?

«See ideaalis võiks muidugi toimuda, aga initsiatiiv peaks tulema ikka tugevamalt poolt. Oleme siin püüdnud, aga paraku Eesti korvpallis sellised koostöövariandid puuduvad. Selle üle on muidugi kahju.»

Kokkuvõttes: kas nendel meestel, kes KK Valga meeskonnas, motivatsiooni on ja töö käib edasi?
«See on selline tobe küsimus. Kui viimases mängus kuue mehega mängisime ja üks põhimeestest oli veel vigastatud ka, ei saa sellist küsimust motivatsioonist üldse esitada. Veel kord rõhutan, et need kaheksa meest, kes siia on jäänud, teevad igaüks kahe-kolme mehe tööd.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles