Kakskümmend aastat talude taastamise algusest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virve ja Tammo Parmase kodu on kakskümmend aastat olnud valla kohtumiseks talunike, väliskülaliste ja ajakirjanikega. Kõiki maatöid oskav abielupaar leiab alati aega ja etteteatamisel on laud kaetud.
Virve ja Tammo Parmase kodu on kakskümmend aastat olnud valla kohtumiseks talunike, väliskülaliste ja ajakirjanikega. Kõiki maatöid oskav abielupaar leiab alati aega ja etteteatamisel on laud kaetud. Foto: Heino Käose erakogu

Esimene okupeeritud Eestis registreeritud talu Valgamaal oli Tammo Parmasele kuuluv Väike-Andu, mis püsinud 1988. aastast tänaseni. Õhin ja vaimustus talusid moodustada oli suur, sest oldi vabanemisjoovastuses, terendas esivanemate jõuka talu mudel.

Maakonnalehes kirjutati 5. detsembril 1989: «1988. aastal oli Valgamaal 19 talupidajat, tänavu juba 49 ja 10 vormistab dokumente.»

Tol korral oli rajoonis kaks piirkonda, kus tekkis rohkem talusid, need olid Pühajärve ja Helme kant. Talupidajad pääsesid Soome ja Rootsi tööpraktikale, nii käisid seal Heino Kübarsepp, Lii ja Taavi Park, Meelis Taniel. Tagasi tuldi teadmiste ja suhetega.

Valgamaale hakkas tulema noist maadest talunikke, et meie omi järjele aidata.

Veel hoidsid sovhoosid ja kolhoosid endid elus, kuid tükkhaaval hakkas neilt maid ära kukkuma.

Talunikel oli raskusi masinate saamisega. Valgamaa taluliidu juhatusse kuulunud Tammo Parmas tegi seetõttu Tagulasse masinaühistu ja hakkas teistele talunikele tehnikat välja andma. Ühistu sai tegutseda seni, kuni masinad hakkasid lagunema – keegi ei tahtnud parandamist ega uute hankimist toetada.

Valgamaa Talupidajate Liit oli toona    väga populaarne, sest Rootsist ja Taanist toodi kasutatud, kuid veel hästi töötavat põllutehnikat. Masinaid said liidu liikmed.

Tollel, poliitiliselt väga segasel ajal märgati siiski ka talupidajaid, maakonnalehes ilmus peagi esimene arglik võrdlus: «Ühe hektari saak talumaal on peaaegu võrdne sellega, mida majand kahelt hektarilt sai. Juba maa harimisel on vahe.»

Eestimaa Talupidajate Keskliit moodustati 22. jaanuaril 1989. aastal Paides. Selle juhatuse esimees oli aastatel 1991–1992 Valgamaa mees Eldur Parder. Tollel ajal ühendas taluliit peaaegu kõiki põllumehi, sest selle kaudu jaotati Eestisse saabunud välismaist tehnikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles