Säde maja tähistab sajandivanuseks saamist

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga muuseum
Valga muuseum Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valga kesklinnas paiknev Säde Seltsimaja tähistab pühapäeval, 10. aprillil 100. aastapäeva. 1902. aastal asutatud Säde selts oli oma sümfooniaorkestri, laulukoori ja teatriga Valga kultuuri- ja seltskonnaelu keskus pikki aastaid.

1911. aasta aprillis, esimesel lihavõttepühal pidulikult avatud Säde seltsi teatrimaja avaaktusel kõnelenud seltsi esimees Grünberg kutsus kaaslinlasi üles kultuurielu edendama ja vastvalminud maja sel eesmärgil kasutama. Sündmust austas oma kohaloleku ja kõnega ajalehe Postimees toonane toimetaja Jaan Tõnisson, kes oma pikas kõnes rääkis rahvakultuurist, rõhutades selle kultuuriloolist tähtsust.

Valga Säde seltsi asjaarmastajate draamatrupi tegevusest on tuule tiibadesse saanud ka Valgas sündinud kuulus näitleja Liina Reiman, kelle ema teatritrupis kaasa lõi.

Tihe ja vilgas kultuurelu Säde seltsi eestvedamisel toimus Valgas väga pikki aastaid. Tehti ise teatrit ja kutsuti külalisi Vanemuise teatrist ja Estoniastki, lisaks toimusid rahvast harivaid loenguid ja perekonnaõhtud, kus lauldi ja tantsiti.

Pidupäevaüritused algavad 10. aprillil kell 12 Valga Muuseumis, mis praegu Säde majas paikneb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles