Eesti ja Läti tihendavad piiriülest koostööd

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitusetööde alus on kunstnike performance 14. augustil 2017 –  kuuetunnine jalutuskäik konkreetsel piirilõigul. Olulisteks kompositsiooni elementideks olid piiripostid.
Näitusetööde alus on kunstnike performance 14. augustil 2017 – kuuetunnine jalutuskäik konkreetsel piirilõigul. Olulisteks kompositsiooni elementideks olid piiripostid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Oktoobri lõpus käisid Valga maavalitsuse esindajad Riias, et arutada lätlastega otseselt Valgamaad puudutavaid koostöövõimalusi.
 

Maavanem Margus Lepiku sõnul kohtuti Läti Raudtee ning erakapitalil tegutseva side ja transpordi kõrgkooli esindajatega. Kõne alla võeti koostöövõimalused nii Valgamaa kutseõppekeskuse kui ka loodava transpordi ja logistikaalase kompetentsikeskusega.

«Mõlema asutuse esindajate poolt anti meile kindel sõnum, et nad on koostööst ning partnerlusest väga huvitatud,» nentis maavanem.

Kohtumise üks oluline teema, eriti Valgale, oli Tallinna–Riia reisirongi käikurakendamine. Kuna Läti raudtee reisijateveo osakonna esindaja väitel olevat huvi ka nendepoolne, lepiti kokku, et tehakse omapoolne analüüs, saamaks teada saada, palju potentsiaalseid reisijaid üldse on ning palju neid olema peaks, et reis ennast tasuks.

«Kas ja mis tingimustel peaks olema võimalik mõlemal riigil sisetransporti doteerida, selle lülitasime samuti töögrupi lahendamist vajavatesse küsimustesse,» ütles Lepik.

Ühiselt arutati võimalust taaskäivitada pärast Koidula piiripunkti valmimist Riia–Peterburi rongiliin läbi Valga. Lepiku sõnul on lätlased sellest lahendusest väga huvitatud, sest marsruut läbi Valga tuleks praegusega võrreldes lühem ja odavam.

«Jõudsime kokkuleppele, et asume vahendaja rolli ning esimese sammuna püüame lähemal ajal korraldada lätlastele kohtumise Eesti Raudtee esindajatega,» selgitas Lepik. «Kui koostöö sujub ja kõik planeeritu saab ellu viidud, võiks 2012. aastal rong Riiast Peterburi suunas läbi Valga sõita küll,» oli maavanem arvamusel.

Ta lisas, et põgusamalt käsitleti ka Rail Baltica teemat, sest hetkel ei ole veel paika pandud, kust see liin kaugemas tulevikus läbi minema hakkab, kuid maakonna huvi on, et see läbiks Valgat.

10. detsembril toimub Riias Eesti ja Läti valitsuse vaheline piiriülese koostööga seotud konverents, mille tööst võtavad osa ka riikide peaministrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles