Vaimulike survel jäi mälestustahvel õigesse kohta paigutamata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestustahvel peab meeles väljarännanud eestlasi.
Mälestustahvel peab meeles väljarännanud eestlasi. Foto: Mati Karmin

Venemaa õigeusu vaimulikes vastuseisu tekitav mälestustahvel leiab ajutiselt koha Sangaste kirikus. Suvel enne jaanipäeva pidanuks sama mälestustahvel üles pandama idanaabrite Tveri oblasti Toropetsi linnakese endises puukirikus. Siiani säilinud hoone rajamist alustasid 1873. aastal eesti soost ümberasujad, kellele ongi skulptor Mati Karmini loodud tahvel pühendatud.

Punased võimukandjad lasid luteri kiriku, millel oli 20. sajandi algul koguduseliikmeid üle kaheksa tuhande, torni lammutada ja avasid seal petrooleumi müügikoha. Praegu tegutseb endise kiriku seinte vahel laste spordikool.

Toropetsis elab ajaloolase Peep Pillaku hinnangul mõnisada eesti juurtega inimest. Kokku on linnakeses umbes 13 000 elanikku.

Väljarännanud eestlaste auks otsustas tahvli teha Toropetsi eestlaste järeltulija Peeter Luksep, kes elab Rootsis.

«Olen alates 1991. aastast külastanud Toropetsi kanti. Kogemused aitasid äratada Peep Pillaku, muinsuskaitse seltsi ja ka Eesti vabariigi saatkonna huvi selle ükskord väga suure, aga tänapäeval vähetuntud eestlaste asukoha vastu. Kindlasti edendas huvi, et sealkandis asub tänaseni üsna arvukalt eesti päritolu inimesi,» rääkis Luksep.

Mälestustahvli paigaldamiseks peeti edukaid läbirääkimisi Toropetsi võimudega. Plaaniti korraldada kontsert, näitus ja ettekandekoosolek. Ootamatult sekkusid õigeusu vaimulikud, kelle pealekäimisel üritus ära jäi.

«Eelneval aastal asetasime naabervallas eestlaste kalmistule mälestustahvli, mille avamisel osalesid ka õigeusu kiriku vaimulikud. Miks nende Toropetsi kolleegidel vastuseis tekkis, pole täitsa selge. Järsku on mängus mingid kohalikud kanakitkumised,» oletab Luksep.

Pillaku sõnul otsustati seega, et tahvel pannakse ajutiselt üles Sangaste kirikusse, kuni see on võimalik õigesse asukohta viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles