Juhtkiri: Ideid ei saa olla ülearu

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Häid ideid ei ole kunagi liiga palju. Igale teole eelneb mõte. Mida rohkem mõtteid, seda rohkem tegusid. Mida rohkem inimesi üritab leida midagi uut, seda rohkem on lootust, et midagi uut ka tekib.

Uuendusmeelsete ideedega tuldi möödunud nädalal välja Valgamaal Laanemetsas niinimetatud kartulivabariigis, mis samuti ühe inimese ideest alguse saanud.

Tunnustada tuleb neid, kes julgevad oma mõtted ja ideed välja öelda. Eks igaüks unistab. Aga mitte kõik ei julge astuda samme unistuse elluviimise nimel.

Öeldakse ju, et unista suurelt, küll siis tulevad järele ka reaalsed teod. Mõttel on tegelikult suur jõud, sageli suurem, kui esialgu osatakse arvatagi. Kui pähe tuleb idee ja see ikka rahu ei anna, tuleb sellega järelikult tegeleda.

On küllalt näiteid edukatest inimestest ja kirjutatud edulugusid. Kuidas need inimesed edukaks said? Samamoodi, selle taga on julged unistused, ideed, millele on järgnenud teod.

Leidub Valga maakonnaski neid, kes peaaegu tühjalt kohalt alustanuna saavutanud tuntuse ja edu. Olgu näiteks töötu, kes avas oma massaažisalongi või lillepoe. Või täitus kellegi unistus hoopis mingis teises valdkonnas – minnes õppima unistuste eriala. Elus on tegelikult palju võimalusi, tuleb need ise üles leida.

Igaühel on tegelikult ju omad unistused, kuid inimene ise piirab ennast, mõeldes, et nagunii ei saa nendest asja – seega lämmatab ta oma edu juba eos.

Seega vääribki tunnustust ettevõtmine, kus inimesed tulevad kokku ja räägivad julgelt oma ideedest, ükskõik, millised need ka ei oleks, ükskõik kui võimatuna need isegi esialgu ei tunduks. Kellelgi pole põhjust julgete üle naerda, see oleks rumalus.

Ükskord võiks lõppeda aeg, kui igaüks nohistab nurgas ja mõtleb omaette, et nagunii ei saa ... Igaüks saab! Tuleb leida enese seest vaid julgus veidi ennast kuulata, et teada saada, mida hing tegelikult ihkab. Seejärel aga astuda julgeid samme selle teostamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles