Valgamaa mees kündis end medalile

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2010. aasta tavaatrade meistriklassi esikolmik: Indrek Zilensk (vasakult), Raido Kunila ja Heimar Vares
2010. aasta tavaatrade meistriklassi esikolmik: Indrek Zilensk (vasakult), Raido Kunila ja Heimar Vares Foto: Erakogu

Olustveres toimunud tänavustelt Eesti künnivõistlustelt naasis hõbemedaliga Valgamaa mees Indrek Zilensk, kes taolistel jõuproovidel auhinnalisi kohti noppinud juba üle kümne aasta.

Zilensk kinnitas võistlustulemustest rääkides, et arvestades pea olematut treeningbaasi, on ta tulemusega ülimalt rahul. «Esimene päev läks väga hästi, teisel tuli eksimusi ja kahe päeva kokkuvõttes saavutasin teise koha. Mida vähem treenid, seda suurema tõenäosusega tulevad aga võistlustel sisse eksimused,» lisas ta.

«Kõrrepõllu künnil läks kõik väga hästi ning esimese päeva võitjaks tuligi Indrek,» täpsustas Zilenski juhendaja, Valgamaa kutseõppekeskuse sõiduõpetaja Kalle Soover.

«Teisel päeval toimunud rohumaa künnil kaks elementi – künniotsad ja lõpuvagu – väga hästi ei õnnestunud ning päeva lõpetas Indrek viienda tulemusega,» jätkas Soover selgitusi. Sellega oligi asi otsustatud, meistritiitli võitmisest jäi puudu kümme punkti.

Enda sõnul on Soover Zilenskiga seotud olnud alates kümne aasta tagusest ajast, kui too õppis Helme kutsekoolis ja hakkas osa võtma noorte kündjate võistlusest.

«Kui arvestada, et võistlustele tulime vana rasva peal, harjutada praktiliselt ei saanudki, oli teine koht igati korralik tulemus,» nentis ka Soover. Tema sõnul said nad veidi harjutada ainult proovikündi tehes. «Ei ole tänasel päeval kerge selle alaga tegeleda. Selleks, et korralikult trenni teha, on vaja vaba aega, mida tööandjad paraku ei võimalda, ning muidugi ka raha,» tõdes Soover.

Rääkides oma õpilasest, ütles Soover, et Zilensk on taibukas ja väga lahtise peaga. «Võtab kähku õppust, on rahulik ja keskendunud,» oli tema arvamus. Ta oli seisukohal, et kui Indrek saaks korralikult treenida, kuuluks ta kindlasti maailma kümne tugevama künnimeistri hulka: kõik eeldused on olemas ja lisaks ka kogemused.

Sama positiivselt räägib ka õpilane oma juhendajast. «Ma ei oleks iialgi nii kaugele jõudnud ja vabariigi parimate kündjate sekka sattunud, kui Kalle poleks mind innustanud ning julgustanud.»

Enda sõnul on ta pigem tagasihoidlik. «Ma ei ole seda tüüpi inimene, kes hakkaks mööda ettevõtteid käima ja endale sponsoreid otsima,» oli Zilensk veendunud. Päris kindel oli ta aga selles, et osavõtmist künnivõistlustest jätkab ta ka edaspidi. «2008. aastal jätsin võistluse vahele ning see otsus kripeldas hiljem tükk aega hingel.»

Kuna mees on aga põhikohaga tööl puidufirmas, jääb kündmine talle siiski hobiks.

Võistlustel on ta saanud kasutada Valgamaa kutseõppekeskusele kuuluvat traktorit ning ader on omast käest võtta. Abi ja toetuse eest on Zilensk tänulik ka Helme vallavalitsusele, kes teda võistlustest osavõtul toetanud.

Infoboks:

Esimesed Eesti künnimeistrivõistlused peeti 1965. aastal. Eesti Künniselts korraldab neid 1990. aastast, seega toimusid need sel aastal juba 21. korda.

2010. aasta Eesti künnimeistrivõistluste tulemused:
Meistrite klass, tavaader
1. Raido Kunila
2. Indrek Zilensk
3. Heimar Vares

pöördader
Jüri Lai

Noorkündjad
1. Reimo Kivimägi – Põltsamaa ametikool
2. Ats Bachmann – Järvamaa KHK
3. Jorma Unger – Olustvere TMK

Indrek Zilenski viimaste aastate tulemused
2006, 2007 – Eesti meister
2003, 2004, 2005 ja 2010 – 2. koht
2009 – 4
Osa võtnud künni MMist aastal 2001 Taanis ja aastal 2007 Leedus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles