Piirilinnas avas uksed Eesti esimene taimeteemaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kungla 10 asuvasse majja leidis koha Metsatarga Teemaja.
Kungla 10 asuvasse majja leidis koha Metsatarga Teemaja. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

«Minu eesmärk on pakkuda inimestele midagi head,» kinnitas Jana Russak, kes läinud laupäeval Valgas Metsatarga Teemaja avas.

Russak nimetab oma kohvikut innovaatiliseks. Seda põhjusel, et kliendile pakutakse vaid Eestist pärit taimedest valmistatud teed. Taimed on korjanud metsamoor Irje Karjus Võrumaalt.

Karjus rõhutas kohviku avamisel, et tegu on esimese kohaga Eestis, mille põhieesmärk pakkuda klientidele kohalikest taimedest valmistatud teed. Kuigi taolist teed pakuvad ka mõned Tallinna ökokohvikud, olevat Metsatarga Teemaja oma laia sortimendiga siiski täiesti uus nähtus.

«Eestimaa taimedes on tõeline vägi sees,» rääkis Karjus. «Igaühel neist on oma maitse ja emotsioonid, mida nad meis tekitavad.» Seepärast ongi teemajas menüülaadne terviseleht, kuhu kirja pandud erinevate taimede mõju inimese tervisele ja energeetikale.

Lisaks taimeteedele pakutakse Kungla 10 asuvas teemajas Põltsamaa mahlu ja veine, mida Russak nimetab kõige tervislikumaks, sest need ei sisalda säilitusaineid. Just eestimaisus ja tervislikkus on märksõnad, mida kohviku perenaine püüab järgida.

Metsamoor valmistab teemajale ka erinevaid energiabatoone ning assortiikomme. Neile, kes soovivad kõhtu midagi toekamat saada, pakutakse püreesuppe, saiakesi ning salateid.

«Plaanis on hakata kohapeal valmistama pelmeene, pannkooke ja saiakesi, mida praegu küll sisse ostame,» ütles Russak. Ta lisas, et pakutavad pannkoogidki ei hakka olema tüüpilised. Näiteks saab tulevikus teemajas süüa teravilja- või banaanipannkooke.

Pikemalt loe teisipäevasest Valgamaalasest!
 

Copy
Tagasi üles