Valga ja Valka linnapäevad algasid laste soovide lennutamisega laia maailma

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga ja Valka linnapäevad
Valga ja Valka linnapäevad Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tänavused linnapäevad said ametliku avapaugu reedel Pedeli ääres riigipiiri lähedal. Tseremooniat juhtisid valgalane Tarmo Lääts ja valkalanna Marite Melke. Nad andsid teada, et kohtutakse ühes linnas, aga kahes riigis, et tähistada Valga ja Valka 426. sünnipäeva, ning kahe päeva jooksul saadetakse ühiselt korda palju põnevaid ettevõtmisi.

Kohal olid ka piiripostid-maskotid Peeter ja Péteris, kes jagasid kommi. Pidulisi tervitasid ja linnapäevad avasid Valga linnapea Ivar Unt ja Valka kihelkonnaduuma esimees Karlis Albergs.

See oli ka laste pidupäev. Valga ja Valka lasteaedade lapsed kogunesid peopaika, kaasas õhupallid, mille külge kinnitatud endi soovid. Kes oli soovinud mänguasju, kes lemmiklooma, kes linnale õnne. Walko kõige pisemad olid oma soovid joonistanud. Paljudel piltidel kujutas laps ennast koos emaga.

Üks Läti lasteaiakasvataja ütles, et nende lastele on kõige tähtsam, et oleks päike, ema ja tema ise, nii nagu vanasti ühes tuntud laulus.

Lääts ja Melke lugesid korraga kahes keeles üks-kaks-kolm, viens-divi-trīs ja lapsed lennutasid soovid laia maailma. Selle aktsiooniga toetati Euroopa Liidu algatatud Piccolingo programmi, mis väärtustab erinevaid keeli. Põhjust on ju küllaga, kuna meie kaksiklinnas võib pidevalt kuulda eesti, läti ja vene keelt, tihti aga veel teisigi.

Päevade kultuuriprogrammis astuvad üles paljud Valga ja Valka taidluskollektiivid. Linnapäevade avamisse oli kaasatud kahe linna noori ühendav stuudio Joy. Tantsijad esinesid putukate, muinasjututegelaste, lõunamaalaste ja sõdalastena, põhikooli lõpueksamilt lavale jõudnud lauljad Krislin Taits, Bianca Koitmäe ja Lizett Käst unistasid kaugest maast, lätlannade Anete Zalite ja Sabine Metuse duett laulis rõõmust.

Esimene inimene, kelle poole Valgamaalane pöördus, et muljeid kuulda, oli Tallinnast õele külla sõitnud Ants Must. Tema ja õde Milvi Metsniit on Sangastest pärit. Linnapäevad veedavad nad koos. Algus neile meeldis, sestap loodeti päevadelt leida muudki huvitavat.

Ürituste ajakava vaata portaalist www.24tundi.ee.

Copy
Tagasi üles