Valga metsad vabanesid prügist

, Valga linnavalitsuse avalike suhete spetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Domus Petri Kogudusele kuuluvad metsaalused said puhtaks tänu pikaajalistele töötutele, kes osalevad kogudusemajas läbiviidaval tööharjutusel.
Domus Petri Kogudusele kuuluvad metsaalused said puhtaks tänu pikaajalistele töötutele, kes osalevad kogudusemajas läbiviidaval tööharjutusel. Foto: Ester Liinak

Ilus ilm ja teotahe tõi laupäeval, 15. mail Kuperjanovi tänavale rõõmsameelsed inimesed, kes olid valmis ühiselt linnametsa, teeääri ja terviseraja ümbrust koristama.

Koristuspäeval osales hinnanguliselt seitsekümmend vabatahtlikku. Ühiselt koguti metsast ja teeäärtelt kolme-nelja tonni jagu erinevat olmeprügi. Lisanduvad veel teisaldamata rehvid.

Eelnevalt oli linnametsnik Atso Adson kaardistanud probleemsemad kohad ja jagas vastavad kaardid grupijuhtidele. Tema sõnul «Teeme ära» aegset rahvamassi küll kohal ei olnud, küll aga piisav seltskond kaardistatud prügimägede likvideerimiseks.

Tublilt lõid koristuspäeval kaasa Valga vene gümnaasiumi ja Valga põhikooli õpilased koos juhendajatega. Spetsiaalse teismeliste poiste grupiga tegelesid linnavalitsuse haridus- ja kultuuriameti sotsiaalpedagoog Katrin Indov ja politsei esindaja Linda Oks.

Enamik põhikooli lastest jagunes kolme gruppi. Vanemad tüdrukud siirdusid koos õpetaja Karin Kütimetsaga Priimetsa, ülejäänud kaks gruppi koos direktor Tarmo Posti ja tööõpetuse õpetaja Jaan Krooniga raudteeviaduktide lähedusse.

Seda, et see, kellele lähevad korda kodulinn ning looduse ilu, leiab võimaluse ja aja kaasa löömiseks, tõestas hästi Motoklubi Carma, mille esindajad alustasid prahi kokkukorjamisega juba poolteist tundi enne koristuspäeva algust, et keskpäevaks mootorratturite kevadpäevadele Tartusse jõuda.

Koguduse inimesed osalesid oma tiimiga ja tegid suure töö ära Laatsis, kus linna ja kiriku maad vaheldumisi.

Atso Adsoni sõnul korralduse poolelt tõrkeid ei tekkinud ja kõik laabus kenasti. Linnametsnik on väga tänulik ürituse pikaajalistele toetajatele. Nii on koristuspäevade algusest peale abikäe ulatanud Kaitseliidu Valgamaa malev, kes tulnud oma katlaga suppi keetma. Lihatööstus Atria on aga toetanud lihalõikudega.

Arvukaimale esindajaskonnale – õpilastele – muretseti raske ja vaevarikka töö eest preemiaks maiustusigi.

Eelnevatelgi aastatel osalenud Karin Kütimetsa hinnangul on prügi hulk metsas aastatega oluliselt vähenenud. Eraldi tõi ta välja sellegi, et akusid ja suuri kodumasinaid nad sedapuhku enam ei leidnud.

Sama kinnitasid ürituse korraldajad, kelle sõnul on vanad prügilad linnast kadumas. Eriti positiivsena tõid nad välja, et märgata on ka laste mähkmete metsa alla viimise vähenemist. Jätkuvalt võib aga loodusest leida autode mittemetallilisi osi.

Koristuspäeval tuleb linna eelarvest maksta kinni prügi transport ja ladustamine, vabatahtlike toitlustamine, prügikotid ja kindad. Koristatud prügi eelsorteeriti kohapeal ja veeti liigiti kas AS Veolia vahelattu või Valga jäätmejaama vastavatesse konteineritesse.

Segaolmejäätmed pressitakse ja ladustatakse Paikuse prügilas, jäätmejaama viidud erinevad ohtlikud jäätmed sorteeritakse veelkordselt ja utiliseeritakse.

Valga linnavalitsus tänab kõiki koristuspäeval osalenuid ja toetajaid.

Copy
Tagasi üles