Juhtkiri: Kui nupulevajutus päästaks elu ...

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees/Scanpix

Möödunud nädalavahetus näitas selgelt, et ka Valgamaal võib olla vajadus hädaabinupu järele.


Näiteks Saue, Kiili ja Kernu valla kaugemates külades paigaldatakse üksi elavatele eakatele juba mobiilsidele tuginevat valvesüsteemi. See tähendab, et tulekahjust või muust häirest annab vabatahtlikule, kelleks võib olla lähim naaber või aktiivne külakogukonna liige, teada mobiilile saabuv sõnum. Niisugusele teatele peab reageerima vähemalt kümne minutiga, et selgeks teha häire põhjus ning vajadusel abi anda või kutsuda.



Eestis on palju üksi elavaid vanureid, samuti puuetega inimesi, kel võib igasuguse abi saamine olla raskendatud. Näiteks võib olukorra keerukaks teha kas või selline ilm, nagu oli laupäeval – teed olid täis tuisanud ning ligipääs eriti maapiirkondades raskendatud.



Nii juhtus ka sel tuisusel laupäeval Valgamaal traagiline õnnetus, kuhu päästjaid jõudsid kahjuks juba liiga hilja: Hummuli vallas hävis elumaja ning kustutustööde käigus leiti majast hukkunud inimene. Päästeameti teatel raskendasid kustutustöid täistuisanud teed ja kinnikülmunud lähimad veevõtukohad.



Juba linnaski on lume tõttu mõnel tänaval ja paljudel kõnniteedel läbitavusega probleeme, mis siis veel maaelust rääkida.



Kahjuks ei saa seda enam keegi teada, kas Aistra külas toimunud tragöödiat oleks võinud nupulevajutus ära hoida ... Sellest põlengust andis teada naaber, kes asus sündmuskohast kilomeetri kaugusel. Selle märkamiseks nii kaugelt pidi tegu olema aga juba väga tõsise tulekahjuga.



Päästeteenistuse esindajate sõnul on maapiirkondades eraldi elavad inimesed tuleõnnetuste seisukohalt üpris kaitsetus seisus. Sageli jõuab teade õnnetusest nendeni hilinemisega, mis raskendab oluliselt selle tagajärgi.



Hea, et vähemalt suitsuandur on kohustuslikuks tehtud ja järjest enam inimesi seda ka oma kodudes kasutab. Teada on ka juhtumeid, kus suitsuandur on päästnud elusid. Siiski võib vahel sellest väheks jääda. Näiteks kui on tegemist puudega inimese, kaugel metsatukas elava vanuri või lihtsalt üksiku inimesega, võib kiire abi olla eluliselt tähtis.



Igale inimesele peaks olema tagatud kiire abi ja kui vaja, ka tugiisik, kelle poole saaks alati vajadusel pöörduda. Kas või selleks, et igal sammul ei peaks oma elu pärast muretsema ja oleks, kellele loota.

Copy
Tagasi üles