Endine minister jäädvustatakse kivis

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestuskivi avatakse mais Heino Tedre kodutalu juures.
Mälestuskivi avatakse mais Heino Tedre kodutalu juures. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Heino Tederist on vanemate metsameeste hulgas saanud hea ministri sümbol. Tederi eluajal käidi tema talus, et päevaprobleeme arutada, nüüd tahetakse seal mehe mälestus kivvi raiuda.

Kaara talu õue on Valgamaalt Sihvalt Märdi veski juurest toodud suur maakivi, mille kõrguseks jääb pärast maasse paigaldamist 2.20.

Et talu kunagise peremehe skulptuur kivist välja raiuda, korraldas sihtasutus ideekonkursi, millele laekus kolm tööd. Žürii koosseisus Aet Truu, Kuno Teder, Tiit Nuudi, Enno Kuldkepp ja Tõnu Naha leidis, et kõik olid head, kuid Ekke Väli kavand kujutas liiga nooruslikku, Märt Rannaste oma elupäevade lõpu nägu. Ühine otsus oli, et kõige sobilikum oleks vahepealne - Tõnis Paberiti töö.

Läinud nädalal koguneski Tõlliste valla Kaara tallu Heino Tederi kolleege, sõpru ja pereliikmeid, et tutvuda kolme skulptori tööga ning kuulata Tõnis Paberitilt, kuidas ta kivi kujundada kavatseb.

«Andsime skulptoritele poolsada isa fotot, eks nad siis valisid, mis kõige enam meeldis,» kirjeldas konkursi käiku Kuno Teder, kellele ka endale Paberiti töö kõige enam meeldinud.

Mälestuskivi tahetakse avada tuleva aasta mais.

Heino Teder sündis 21. juulil 1926. Lõpetas Tartu 1. keskkooli, praeguse Hugo Treffneri gümnaasiumi ning TRÜ metsamajanduse osakonna. Töötas Hiiumaa metsamajandis vanemmetsaülemana, hiljem Rakvere, Järvamaa ja Kilingi-Nõmme metsamajandis.

1962. aastal sai Heino Tederist metsamajanduse ja looduskaitse peavalitsuse juhataja. Aastail 1966-1988 oli ENSV metsamajanduse ja looduskaitse minister. Pensionipõlve veetis isatalus Kaaral. Suri 21. oktoobril 2007.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles