Heitlik suvi raskendab põllumehe elu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Taimede kasvule on suvi olnud soodne, kuid liigniiskus võib saagile liiga teha. Kogu põllumajanduslik tootmisharu on mures.


Koristusküpset vilja veel ei ole. Neli-viis päeva oleks vaja ilusat ilma, siis saab vili valmida. Põllumeestel on koristustehnika ja kuivatid valmis. «Põllul kasvav saak ei ole veel salves. Suurte sadude ja tuulega on juba osa vilja lamandunud ning tuulehoogude tuuseldatud kõrs hakkab maas roiskuma,» rääkis taimetoodangu inspektsiooni Valga büroo juhataja Sirje Allik.



Vihmasajud on paiguti väga tugevad, mõnikord sadas isegi koos rahega.



Kartulil on lehemädanik enamasti pealsed võtnud. Kartulikasvatajad räägivad, et lehemädaniku tõrjele vaatamata on liigniiskus ikkagi oma töö teinud. Sageli on kartulipõllul vaovahed olnud pooles kõrguses vett täis. Sirje Alliku sõnul loovad uued kartulisordid mugulaid kiiremini, kuid on samas lehemädanikule tundlikumad.



«Heinakasv on vihmasel suvel olnud hea. Loomadele on jätkunud mahlakat heina toiduks ja ka silomaterjalist pole nappust olnud. Kuiva heina kogumise ilma oli küll haruharva, väikeloomapidajad on raskemas olukorras,» lausus Allik ja lisas, et kogu põllumajanduslik tootmisharu on mures: saak on veel põllul, müügihinnad madalad, vaja oleks raha investeeringuteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles