Puka rahvamaja park saab pritsimehe monumendi

, reporter Otepääl
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helgi Pung ja Ants Manglus seismas paigas, kuhu plaanitakse paigaldada Puka pritsimehe kuju.
Helgi Pung ja Ants Manglus seismas paigas, kuhu plaanitakse paigaldada Puka pritsimehe kuju. Foto: Ülle Kübarsepp/Valgamaalane

Puka rahvamaja pargi rekonstrueerimise järel saavad nii kohalikud elanikud kui turistid meeldiva ajaviitekoha, kus võib ka legendaarset pritsimeest kohata.

Erge Sonni projekteeritud pargi kujunduse peamine idee on pakkuda Puka alevikus elavatele inimestele ning Pukat külastavatele turistidele meeldiv ajaviitekoht, kus leiavad koha nii lõkke- kui kiigeplats. Lastele valmib korralik turnimisala.



Kolm infotahvlit hakkavad kajastama nii turismiinfot kui ka rahvamaja teadaandeid ning ühel tahvlil leiab koha Puka pritsimehe legend. Pritsimehe kuju on plaanitud paigaldada olemasoleva laululava kõrvale.



«Puka pritsimehe pargi ehk Puka rahvamaja pargi väljaarendamise rahataotlusprojekt on esitatud põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) külade uuendamise ja arendamise investeeringutoetuse meetmesse. Projekti kogumaksumus on 473 185 krooni, millest PRIA toetus on 425 865 krooni, ülejäänu tuleb vallal endal juurde lisada. Raha taotlejaks aga oli MTÜ Puka Naisselts,» lisas Manglus.



Puka pritsimehe sümboli leidmiseks on kavas taotleda veel lisaraha Leader-meetmest, et viia läbi avalik ideekonkurss.



Puka rahvamaja perenaise Helgi Punga sõnul on kohalik rahvas olnud ajast aega traditsiooniliselt aktiivne – omaalgatuslikult on ehitatud Pukas nii mõnigi piirkonnale suurt tähtsust omav hoone.



«Praegune rahvamaja asub 1927. aastal Puka Tuletõrje Seltsi ehitatud hoones, kus ka omal ajal kees seltsielu nagu nüüdki, peale selle ajaloolise hoone remonti. Rahvas tahab siin endiselt käia,» rõõmustas nüüdne seltsielu edendaja ja hing Helgi Pung.



Kuna nüüdse rahvamaja ruumes tegutsesid enne Teist maailmasõda ikkagi pritsimehed, siis on sellest ajast üle Eesti ringlema pääsenud lause: «Purjus kui Puka pritsimees». Helgi Punga sõnul on seda lausungit talle ja teistelegi Pukaga seotud elanikele ikka ja jälle meelde tuletatud.



«Legend Puka pritsimehest on ringelnud üle Eesti juba aastakümneid ning kui pargi uuendamiskavasid arutasime, siis meie vallavanem Heikki Kadaja pakkuski välja idee, et siduda projekt selle salapärase pritsimehega,» kergitati saladuskatet.



Puka lõbusate tuletõrjujate mälestuseks ongi kavandatud projektis antud täita kindel roll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles