Tubaka talus kasvavad tugevad ja töökad roosid

, reporter Otepääl
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tubaka talu peremees Juhan Juhani kasvatab põhiliselt uudissorte.
Tubaka talu peremees Juhan Juhani kasvatab põhiliselt uudissorte. Foto: Ülle Kübarsepp/Valgamaalane

Kogenud aednik Juhan Juhani on rooside kasvatamisega tegelnud juba 48 aastat ning teab neist aristokraatlikest ja lummavatest ilutaimedest pajatada nii mõndagi kasulikku.


Puka valla Tubaka talu maadel ei kasvatata tubakat, nagu nime järgi arvata võiks. Aukohal on hoopis roosid, mille hooldamist ja kasvunõudeid on uuritud põhjalikult juba aastakümneid ning kogutud tarkusi ka järeltulevatele põlvedele pärandatud.



Juhan Juhani poeg Tiit juhatab ASi Plantex, kus muu hulgas kasvatatakse, paljundatakse ja müüakse suurt valikut roosiistikuid, mida igaüks Tartus asuvast Juhani istikuärist soetada võib.



Vajatakse tugevaid roose


Teadupärast pole eestimaine kliima inimestele ja ka paljudele taimedele mitte just kõige soodsam. Et ülemaailmsest roosikultusest osa saada, peab tundma just meie kliimavööndisse sobivaid sorte, mis peavad vastu nii lumisel kui lumeta talvel.



Juhan Juhani peenardel kasvavadki põhiliselt sellised uudissordid, mida puukoolist veel osta ei saa.



Teenekas roosikasvataja hindab eri sortide juures ka nende töökust. Selle all mõistab ta kasvujõudu.



«Väga tubli ja töökas roos on «Sexy Rexy», mille üks põõsas on võimeline kasvatama kuni 400 õit. Lugesime ühel põõsal kokku 50 avatud õit ja 350 õienuppu,» kiitis Juhani head roosisorti, mis talub hästi meie ilmastikuolusid.



Ta rääkis veel, et suureõielised roosid sobivad hästi lähivaatlemiseks ning need võiks seetõttu istutada istekohtade lähedusse. Näiteks suurte heleroosade   õite ja tugeva aroomiga sort «Secret» passib aedniku meelest väga hästi inimeste lähedusse.



«Tihti arvatakse, et roosiõiel lõhnab südamik, aga tegelikult on aromaatsed hoopis kroonlehtede alumised küljed,» kummutas Juhani juurdunud müüdi.



Tubaka talu roosipeenardel ilutsevad käsikäes ka eri kontinentide nimelised roosid – «America» ja «Europeana» – kõik täies õieehtes ning haigustest ja kahjuritest puutumata.



Jõhkrad söödikud teevad palju kurja


Kauni ja nauditava roosielamuse võivad kiiresti lillele ja aednikule suureks õuduseks muuta kahjurid, kes samuti mahlaseid ning kauneid taimi hinnata oskavad.



«Putukate tõrjumisega peab roosiaias väga hoolikas olema. Kahjurite nõrgestatud taime võib väga kergelt tabada ka muud hädad, näiteks seenhaigused. Korralikult hooldatud ja väetatud roos reeglina väga kergesti ei haigestu,» selgitas Juhani nõudliku lille elementaarseid hooldusvõtteid.



Kohe esimeste kahjurite leidmisel soovitab kogenud praktik teha terves rosaariumis putukatõrje. Mingil juhul ei tohi lasta näiteks lehetäidel massiliselt paljuneda.



«Mina tõrjun kahjureid Actaraga, mida pannakse kaks grammi kümne liitri vee kohta. Rooside jahukaste vastu aitab aga hästi Topas. Seda tuleb kasutada kevadel enne õiepungade moodustumist. Pritsima peab kindlasti õhtuti, kui tolmeldajad putukad enam ei lenda,» õpetas aednik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles