Kohus mõistis endise Valga prefekti Otsalti süüasja osalised süüdi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Otsalt.
Aivar Otsalt. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu maakohus mõistis kolmapäeva pärastlõunal Ida prefektuuri ja Valga prefektuuri endise juhi Aivar Otsalti süüasjaga seoses süüdi 11 inimest.

Kohus määras kokkuleppemenetluse korras kohtualustele rahalised karistused või tingimisi vangistused. Reaalselt kellelgi trellide taha minna ei tule.

Teiste hulgas esitas Lõuna ringkonnaprokuratuur  süüdistuse võõra vara omastamises Ida prefektuuri endisele prefektile Aivar Otsaltile ning teenistusosakonna endisele juhtivspetsialistile ja Ida prefektuuris teenistusülesandeid täitnud Eduard Vismannile, kes on varem samuti töötanud Valga politseis.

2009. aasta aprillis omastasid Otsalt ja Vismann 10 000 krooni Ida Politseiprefektuuri vara, tellides OÜ-lt Dorpat fiktiivse majutusteenuse arve. Tegelikult Dorpat Ida politseiprefektuurile teenust ei osutanud ning omastatud summaga tasus Otsalt osaliselt enda Dorpat Konverentsikeskuses toimunud sünnipäevapeo kulud.

Eelmise aasta juunis omastas Otsalt Lõuna politseiprefektuuri politseiprefektina töötades politseiprefektuuri mootorkütust väärtusega 3515 krooni.

Samuti süüdi tunnistatud endisele kriminaaltalituse komissar Janek Prits omastas Otsalti kihutusel selle aasta aprillis 1600 krooni väärtuses politseiprefektuuri kütust, mida kasutati Otsalti mootorpaadis.

Prits ja endine politseidirektor Arved Ant omastasid Lõuna politseiprefektuuri vara 14 391 krooni ulatuses. Väidetava fotoobjektiivi ostmiseks saadud sularaha kingiti ametist lahkuvale politseiprefekt Otsaltile. Endine Lõunapolitsei kriminaaltalituse ülemkomissar Raivo Kiisk koos endise politseijuhtivinspektor Margus Ootsinguga aitasid sellele kaasa.

Lisaks korraldas Prits koos politseijuhtivinspektori Aivo Filippovi, politsei vaneminspektori Anneli Naadeli, Ootsingu, politseikomissar Margus Ratniku ja politseijuhtiinspektroi Veikko Vulfiga 2008. aasta teisest poolest kuni selle aasta 3. maini Tartus, Tartu-, Jõgeva- ja Valgamaal ebaseaduslikku küttimist ja kalapüüki.

Jahi käigus kütiti vähemalt viis sinikael-parti, 20 metskitse, kaks kobrast, üks rebane, üks kodukakk ja üks kõrvukräts. Keskkonnale tekitati oluline kahju vähemalt 131 050 krooni ulatuses.

Otsaltit süüdistatakse eelmise aasta teisest poolest kuni selle aasta mai alguseni Tartus, Tartu- ja Valgamaal Pritsile kaasaaitamises ebaseadusliku jahiuluki küttimise ja kalapüügi korraldamisel ja selle teostamisel.

Otsalt tegi Pritsile ja tema alluvatele ettepaneku kalapüügi korraldamiseks sulgeda Ahja ja Koosa jõe suudmed täielikult, samuti andis Janek Pritsile informatsiooni kohtade kohta, kus on mõistlik kalal ja jahil käia kartmata Keskkonnainspektsiooni ametnike kontrolli ning andis Pritsile ja tema alluvatele seadme, mille abil on võimalik elektriga kalu püüda.

Otsalt omandas ja hoidis süüdistuse kohaselt enda elukohas Tartumaal ja enda kasutuses olevas suvilas Valgamaal kahte jahipüssi, revolvrit, karabiini, püstolipadruneid, tulirelva helisummutit, kahte elektridetonaatorit ja kuulipilduja relvalukku.

Samuti andis Otsalt ühe jahipüssi ja padruneid selle aasta maikuus edasi Kiisale, keda süüdistatakse selles, et ta omandas ja hoidis enda elukohas ja töökabinetis vintpüssi, püstolit, tulirelva helisummutit ning padruneid.

Lisaks kihutas Otsalt Pritsi korduvalt edasi toimetama ja kasutama ebaseaduslikku tulirelva ja laskemoona, olles teadlik, et Pritsil puudub õigus käidelda tulirelvi. Samuti kihutas Otsalt Pritsi summuti ebaseaduslikule käitlemisele.

Otsaltit karistati 2 aasta ja 10 kuu pikkuse vangistusega 3aastase katseajaga. Karistusaja hulka arvatakse 23 päeva kantud eelvangistust.

Kiiska karistati rahalise karistusega 93 800 krooni ulatuses. Kuna eelvangistuses viibitud 3 päeva arvati karistusaja hulka, tuleb Kiisal kanda rahaline karistus 89 579 krooni ulatuses.

Pritsi karistati 2 aasta ja 4 kuu pikkuse tingimisi vangistusega 3aastase katseajaga. Karistusaja hulka arvatakse 1 kuu ja 15 päeva kantud eelvangistust.

Vismanni karistati 16 698 krooni suuruse rahalise karistusega. Kuna karistuse hulka arvati ka 2 päeva eelvangistust, jääb kanda 14 520 krooni suurune rahaline karistus.

Ootsingut karistati üheaastase tingimisi karistusega 18 kuu pikkuse katseajaga. Karistusaja hulka arvatakse 1 kuu ja 13 päeva eelvangistuses viibitud aega.

Filippovit karistati 1 aasta ja 2 kuu pikkuse tingimisi vangistusega 18 kuu pikkuse katseajaga. Karistusaja hulka arvestatakse 1 kuu ja 14 päeva kantud eelvangistust.

Vulfi karistati karistati 1 aasta ja 2 kuu pikkuse tingimisi vangistusega 18 kuu pikkuse katseajaga. Karistusaja hulka arvestatakse ka 1 kuu ja 15 päeva kantud eelvangistust.

Naadelit karistati 10 kuu pikkuse tingimisi vangistusega 3aastase katseajaga. Karistusaja hulka arvestatakse ka 2 päeva kantud eelvangistust.

Anti karistati rahalise karistusega 74 400 krooni ulatuses. Karistuse hulka arvati ka 1 päev eelvangistust ning 71 610 krooni suurusest karistusest kohesele ärakandmisele kuulub 16 740 krooni. Ülejäänud rahaline karistus mõisteti Antile 3aastase katseajaga.

Ratnikku karistati 1 aasta ja 2 kuu pikkuse tingimisi vangistusega 3-aastase katseajaga. Karistuse hulka arvestatakse eelvangistuses viibitud 1 kuu ja 15 päeva.

Olle Savi karistati 12 950 krooni suuruse rahalise karistusega. Kuna karistuse hulka arvati ka 2 päeva eelvangistust, jääb kanda 11 396 krooni suurune rahaline karistus.

Lisaks peavad süüdistatavad tasuma menetluskulud ja tsiviilhagidena välja nõutud tekitatud kahjusummad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles