Puidust kirik tuleb hävimisest päästa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laanemetsa kirik
Laanemetsa kirik Foto: Erakogu

Et Valgamaal asuv Laanemetsa kirik hävimisest päästa, on moodustatud seltsing. Selle esmased ülesanded on inimeste aktiviseerimine, koristustööd ja raha kogumine.

Taheva vallavalitsus on koos kohaliku kogukonnaga kiriku ümbrust korras hoidnud. Mitmel korral on korraldatud selleks ka talguid, järjekordsed on tulekul laupäeval, 16. mail. Kavas on teha suurpuhastus kiriku sees, et suvel saaks hoone huvilistele avatuna hoida ja võimaluse korral korraldada seal kontsert, millest saadavat tulu kasutataks kiriku korrastamiseks.

Kui raha on kogutud piisavalt, tahetakse esmalt tornikiiver rekonstrueerida. Eesti Apostliku Õigeusu kiriku preestri Viktor Ivaski kinnitusel on selleks vaja vähemalt 52 000 krooni. Ka osa puitkonstruktsioone vajab hädasti väljavahetamist.

«Laanemetsa kirik valmis aastal 1855 ja on ehitatud Valga Nikolai kirikule sarnase projekti järgi. Too kerkis Valgas Vabaduse ja Kuperjanovi tänavate nurgale aastal 1847 ja põles maha 1913. aastal,» rääkis Ivask.

«Taolisi puidust kirikuid oli Eestis kokku viis. Lisaks Laanemetsale on säilinud Varstu-Ritsiku ja Tõstamaa-Seli kirik,» lisas preester.

Paljudele on tuttavad Laanemetsa kiriku diakonile kuulunud rüü ja kiriku lipp, kuna need on olnud väljas Valga muuseumis. Peagi võib külastaja neid taas seal näha.
Kiriku päästmisel on tema kinnitusel suurt aktiivsust üles näidanud Taheva vallavanem Monika Rogenbaum ja kohapealsed inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles