Perearstide põud Valgamaal tekitab üha suuremaid pingeid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Lepp (vasakult), Madis Tiik ja Ene Väärsi mõned aastad tagasu Tõlliste valla arstiabikorralduse üle arutlemas.
Anu Lepp (vasakult), Madis Tiik ja Ene Väärsi mõned aastad tagasu Tõlliste valla arstiabikorralduse üle arutlemas. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Taheva ja Karula valla piirkonna elanikud käivad juba perearsti juurde Valga linna, sama saatus võib tabada ka Tõlliste valla inimesi. 


Valga maavalitsuse välja kuulutatud perearsti leidmise konkursid pole enam mõnda aega tulemusi andnud.

See, et Tõlliste ja Tsirguliina perearstikeskused veel tegutsevad, on tegelikult asjaolude õnnelik kokkusattumine. Karula valda kolis hiljuti noor perekond, mille pereema Anu Lepp on õnneks õekutsega ja nõustus omal alal lähedal asuvates valdades tööle asuma. Üle kolmekümne aasta piirkonnas pereõena töötanud Ene Väärsi läks Otepääle, oma kodukohta.

Alates eilsest on olukord selline, et Madis Tiigi nimistus olevad patsiendid tulevad kõigepealt arstipunkti pereõe juurde ja tema siis otsustab, kes vajab arsti, kellele saab muidu nõu anda. Valga haiglaga on saadud kokkulepe, et kaks kuud käiaksegi õe suunamisel Valga haigla arstide vastuvõtul. See on aga vaid ajutine väljapääs olukorrast.

«Ma olen justkui tankist seal Tõllistes,» rääkis Madis Tiik, kes on Saaremaal kaheksa aastat perearstina töötanud. «Pärast perearsti Soome töölesiirdumist jäid patsiendid arstita. Valga maavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiuosakonna juhataja Ülla Visnapuu pöördus minu poole, kuna tegelesin siis perearstide seltsi juhtimisega. Ta palus mul aidata perearst leida. Otsisime koos, kuid ei leidnud.»

Madis Tiik kogus siis patsiendid oma nimistusse ja arstitöö tegid asendusarstid. Ta kiitis Ene Väärsit, kes oli aastakümneid ühel kohal ja muutus rahvale väga lähedaseks.

«Mul on kahju, et töölt lahkus Julia Ivanova, kuid samas on ka hea meel, et ta läks edasi õppima. Sangaste perearst Tatjana Laadi on töötanud asendusarstina, kuid temagi ei suutnud enam mitut piirkonda teenindada. Maapiirkonna perearst elab oma kogukonna sees ja sageli on tal koos nii töö- kui puhkeaeg,» rääkis Madis Tiik, kes on nüüd e-tervishoiu sihtasutuse juht.

«Perearstide leidmine on järjest pingelisemaks läinud, uusi pole leida. Ka seni töötavaist perearstidest on mitmed pensionieas ja nende võimalik kojujäämine tekitab veelgi suurema perearstide nappuse,» lausus Ülla Visnapuu.

Visnapuu sõnul tulid pärast seda, kui Taheva ja Karula perearst Katrin Palover hakkas Valgas vastu võtma, olukorra kohta mõned kaebused, kuid nüüd ollakse juba sellega harjunud ja isegi kiidetavat seda. Need, kes esialgu soovisid minna Mõniste arsti nimistusse, on nüüd avaldanud soovi oma endise arsti nimistusse tagasi saada.

Vastuvõtuajad

Anu Lepp võtab vastu esmaspäeviti, teisipäeviti ja reedeti kl 9–17 Tsirguliinas, neljapäeviti kell 9–12 Laatres ja kell 13–17 Tsirguliinas.

Kolmapäeviti vastuvõttu ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles