Taas algab vaktsiini külvamine

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõppes metsloomade marutaudivastane vaktsineerimine.
Lõppes metsloomade marutaudivastane vaktsineerimine. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Esmaspäeval, 17. septembril alustab veterinaar- ja toiduamet igasügisest rebaste ja kährikute suukaudset marutaudivastast vaktsineerimist Läti ja Vene piiriga külgnevatel aladel.

Eelmisest aastast külvatakse lennukilt vaktsiini vaid 20–40 kilomeetri ulatuses Läti piirist, 50 kilomeetri ulatuses Venemaa maismaapiirist ning 30 kilomeetri ulatuses Narva jõest. Külvamist alustatakse Ida-Virumaast, jätkatakse Eesti-Vene maismaapiiril Kagu- ja Lõuna-Eestis ning seejärel liigutakse edasi piki Eesti-Läti piiri suunaga idast läände Pärnu laheni.

Kasutatakse spetsiaalseid peibutussöötasid, mille kalajahust massi sees on kapsel marutaudi vedelvaktsiiniga. Külvamist ei teostata linnade, asulate, teede ega veekogude kohal. Lennuvahendid lendavad madalalt, et tagada piisav nähtavus.

Kui leitakse vaktsiinipala, tuleks see jätta puutumatult leidmiskohta. Juhul kui esineb oht, et vaktsiinipala võivad leida lapsed või koduloomad, tuleb pala ümberpaigutamisel kanda kummikindaid.

Kui vaktsiin on sattunud värskele haavale, silma või suhu, tuleb piirkonda pesta rohke veega – naha puhul ka seebiga – ning pöörduda perearsti poole. Vaktsineerimise ajal tuleb koerad ja kassid hoida sisehoovides.

Marutaud on loomade ja inimeste ägedakujuline närvisüsteemi kahjustav viirushaigus, mis lõppeb alati surmaga. Veterinaar- ja toiduamet tuletab meelde, et loomaomanik on kohustatud jälgima, et tema kassil ja koeral oleks regulaarselt teostatud marutaudivastane vaktsineerimine.

Senine vaktsineerimisprogramm on edukalt eesmärki täitnud ja selle tulemusena on viimase nelja aasta jooksul marutaudi Eestis diagnoositud vaid üksikutel juhtudel. Et marutaud uuesti riiki ei tungiks, jätkatakse vaktsineerimist puhvertsoonis, mille laius on 20–50 kilomeetrit riigipiirist.

Vaktsineerimist on kavas teostada 30. septembrini 2012. Ajagraafikuga saab tutvuda veterinaar- ja toiduameti kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles