Omapärased lastenimed Valgamaal: Andorres ja Detelina

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel aastal registreeriti siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna andmeil Eesti perekonnaseisuasutustes kokku 13 520 sündi.
Eelmisel aastal registreeriti siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna andmeil Eesti perekonnaseisuasutustes kokku 13 520 sündi. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Omapäraseid nimesid ei karda oma lastele panna ka Valgamaa isad-emad.

Sellel ja eelmisel aastal on poisslapsed saanud nimeks näiteks Thor, Andorres, Ayrton, Dorian ja Raho. Tüdrukutele on nimeks pandud Versalija, Detelina, Eteriin, Madleanell ja Saskia-Grit.

Populaarseim poisinimi on olnud nii läinud aastal kui ka tänavu Marten. Mullu said tüdrukud kõige rohkem nimeks Lisette ja käesoleval aastal on see olnud Rosanna.

Valga maavalitsuse rahvastikutoimingute talituse juhataja Anne Pulleri sõnul selgus nimesid analüüsides siiski, et korduvaid nimesid annavad vanemad oma lastele Valgamaal üpris vähe.

Teiste hulgas on tüdrukutele nimeks pandud Tekla, Mirelle-Rosee, Kete Lisanna, Lenna Jete, Helis-Hellik ja Helina Karita. Poistenimed on sellel aastal olnud Elamar, Mikk, Karl, Madis, Mark Marcus, Sander Markus, Karl Gustav, Olaf-Reemet ja Andro Anatoli.

Puller ütles, et eesnimi peab olema kooskõlas heade kommetega ja vastama isiku soole, ei tohi sisaldada numbreid või mittesõnalisi tähiseid. Samuti ei tohi eesnimi moodustada perekonnanimega üldtuntud isiku nime, näiteks ei saa lapsele nimeks panna Oskar Luts.

Eestikeelne eesnimi peab vastama ka eesti õigekirjutuse reeglitele ja võõrkeelne eesnimi peab olema teises riigis kasutusel eesnimena.

«Enne sünni registreerimist kontrollime kindlasti üle, kas vanemate soovitav võõrkeelne eesnimi esineb nimeseaduse nõuetele vastavate nimede nimekirjas,» sõnas Puller. «Kui seda seal pole, kontrollime seda teiste riikide nimestatistika lehekülgedelt.»

Kui kusagilt nime kasutuse kohta usaldusväärset tõestust ei leita, pöördub Puller nimespetsialistide poole, et nimele hinnang saada. «Sellega väldime nimeseaduse nõuetele mittevastavate nimede andmist ja edasikandumist,» selgitas ta.

Selle aasta kaheksa kuuga on Valgamaal registreeritud 173 lapse sünd. Eelmisel aastal registreeriti maakonnas 307 lapse sünd.

Alaealisi sünnitajaid oli eelmisel aastal kolm, vanim sünnitaja oli 41aastane, kes tõi ilmale oma teise lapse.

Copy
Tagasi üles