Meteoriidiaugud järvejääs osutusid meediamulliks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öösel tekkinud lobjakal on näha, et veevool jätkub.
Öösel tekkinud lobjakal on näha, et veevool jätkub. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Sel nädalal avalikkuse meeli kütnud uudis, nagu oleks Valgamaal asuva Torupillitalu järvejäässe tekkinud augud meteoriiditükkide või kosmoseprahi tekitatud, osutus pehmelt öeldes eksitavaks. Suure tõenäosusega on tegu loodusliku nähtusega.

Kui eile Torupillitalu õuele jõudsime, ei olnud üle Eesti kuulsust kogunud sündmuspaika kaua vaja otsida: sissetallatud jäljerada juhatas otse üle õue järvele, mille jääs salapärased augukesed. Peremees Ants Taul ja anomaalsete nähtuste uurija Ivo Tarmisto olid parajasti ametis veetemperatuuri mõõtmisega aukudes.

Meeste toimetamist kõrvalt jälginud pereema Tiiu Tauli sõnul tekkisid salapärased augud Torupillitalu järve jäässe juba paar nädalat tagasi. Paraku juhtus nii, et  avalikkus sai neist teada üsna samal ajal, kui Mustla kandis kuuldi kõva kärgatust, mille teadjad arvasid olevat meteoriidiplahvatuse.

Kõva kärgatus

Kõva pauku kuuldi ka Valgamaal, näiteks Tõrvas. Tiiu Tauli sõnul kuulis temagi tol õhtul kõva kärgatust. Aga nagu öeldud, olid selleks ajaks augud järvejääs olnud juba paar nädalat. Eile tuli tal järvel tõdeda, et igaühel on praegu oma versioon, mis ikka need augud tekitas. «Meteoriit, tulnukad ja nüüd allikad,» loetles ta enamlevinud pakkumisi.

Peremees Ants Taul ise pidas eile tõenäoliseks aukude tekkimise põhjuseks allikaid, mis niimoodi jääd on sulatanud. Seda teooriat toetab kõige rohkem teadmine, et sarnaseid auke on leitud mujaltki Valgamaalt. Nimelt hakkas Tauli sõnul pärast suurt infotulva, kui sattuti uudiste etteotsa, inimestelt selliseid teateid tulema.

«Eile õhtul helistas inimene Soorust, et temal on  ka kolm sellist auku,» rääkis Ants Taul eile. «Täna helistas mees Otepäält, et temal on igal aastal ja on ka sel aastal. Ütles, et tema kindel versioon on, et see tekib kindlasti allikatest.»

Ants Taul pidas tõenäoliseks, et eelmist sademeterikast aastat arvestades on maapinnas palju vett, mida allikad nüüd üles ajavad. Tõusvad veevood ajavad üles põhjasetet, mida tükati aukude äärtel ka näha on. Eile järvejääl augu ääres uuristades oli ka silmaga näha, et vesi peeneid osakesi tõesti liigutab.

Aukude allikast tekkimisele viitavaid asjaolusid oli veelgi. Näiteks oli augu peale ööga tekkinud lobjakal näha korrapärane ring, mis viitas vee jätkuvale liikumisele alt ülespoole.

Toki otsa pandud termomeetriga erinevatel sügavustel vee temperatuuri mõõtnud Ants Taul ja Ivo Tarmisto märkasid ühtlasi, et mitmes kohas põhjas otse tekkinud aukude vastas on tunda väiksed süvikud, mis ilmselt ongi allikakohad.

«Ei ole loogiline, et ühte kohta jää peale tekivad augud ja kuskil mujal ei ole,» arvas proua Taul. Siiski leidis ta, et ilmaasjata on emotsioone üles keeratud.

Eile Torupillitalu järvel mõõtmistega ametis olnud anomaaliate uurija Ivo Tarmisto sõnul on oluline, et võimalikult paljud näitajad saaksid mõõdetud ja fikseeritud.

«Kui kellelgi jälle tulevikus sellised asjad juhtuvad, on selge et tegemist on loodusliku nähtusega ja enam ei pea nuputama, kas ta tuli ülevalt või on tegemist paranormaalse nähtusega,» rääkis Tarmisto. «Nüüd on selge, et looduslik juhtum, anomaalia ta ei ole,» arvas ta.

Esialgu plaanis Hiiumaalt kohale tulnud Tarmisto üle vaadata ka teised sarnased Valgamaalt leitud augud, aga pärast eilset uurimist ta seda enam vajalikuks ei pidanud.

«Meie ise ei öelnud kordagi, et on meteoriit, aga see on suure mulli üles puhumine, nagu meedia teeb,» arvas Ants Taul lõpetuseks. «Sellist asja, et on allika tehtud, ei taha keegi kuulda.»

Mitmekülgsed uurimised

Lisaks mitmetele ajakirjandusväljaannetele käisid juhtunut kohapeal uurimas ka päästeteenistuse mehed. Jaan Lass Valgamaa päästeteenistusest ütles, et nendele tuli ülesanne järvel kiirgust mõõtmas käia päästeametist. «Käisime kohapeal, tulemused – looduslik foon oli normi piires, kiirgust ei tuvastatud,» rääkis Lass.

Teaduste akadeemia meteoriitikakomisjoni teadussekretär Reet Tiirmaa ütles paar päeva tagasi, et tal on kavas esimesel võimalusel minna nii Riidajasse kui ka Keeni, et lähemalt uurida järvejääst avastatud lehtrikujulisi auke, mis võivad tema arvates olla kas meteoriiditükkide või kosmoseprahi tekitatud.

Tiirmaa sõnul on kavas mõlemast kohast aukudest võetud proove instituudis analüüsida. Siis selgub, mis augud jäässe tekitas. Tiirmaa avaldas arvamust, et ilmselt on tegemist kosmoseprügiga, kuid samas tõi ta välja, et maale kukkuvad satelliidijäänused ei tekita nii korrapäraseid auke.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles