Loomad jäetakse suvekodusse

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Juba kolmandat aastat korraldab Eesti Loomakaitse Selts kampaaniat, millega pannakse inimestele südamele lemmikloomi suvekodudest endaga kaasa võtma ning märkama mahajäetud lemmikloomi.

«Suve lõpupoole ja sügise alguses saabub seltsi infotelefonile sadu teateid lemmikloomadest, kes on hüljatud suvilatesse ja maakodudesse. Inimesed võtavad suve alguses suvilasse oma puhkuseperioodiks koera- või kassipoja, kuid hülgavad looma suvilast lahkudes,» selgitas Eesti Loomakaitse Seltsi üldjuht Evelyn Valtin.

Tema sõnul tekivad sedalaadi hülgamise tulemusena kasside ja koerte kolooniad, levivad haigused, loomad kannatavad ja paljud neist surevad.

Valtini sõnul kulub seltsil aastas kümneid tuhandeid eurosid, et vastutustundetute loomaomanike hüljatud loomi päästa ja abistada. «Eestis on loomade hülgamine seadusega keelatud ja kriminaalkorras karistatav,» märkis ta. «Seni aga, kuni Eestis ei kehti üleriigiline kohustus lemmikloomade kiipimiseks ja registrisse kandmiseks, on hülgajaid pea võimatu tabada, rääkimata nende vastutusele võtmisest.»

«Suvi läbi. Asjad pakitud. Kõik pereliikmed kaasas?» sõnum on nii Eesti Loomakaitse Seltsi sügiskampaania plakatitel kui Eesti Rahvusringhäälingu kanalite kaudu levival video-ja audioklipil. Teavituskampaania info levitamisega on kaasa tulnud AS Edelaraudtee ja OÜ Meediavõrk.

Selts kutsub ka kõiki omavalitsusi üles osalema kampaanias ning levitama teavet kohalike elanike hulgas. Samuti soovib selts kohalike omavalitsuste poolset kõrgendatud tähelepanu seoses hüljatud ja hulkuvate loomadega ning taolistel juhtudel ka kiiret reageeringut loomahülgajate kindlakstegemisel ja abi osutamisel.

2011. aasta jooksul püüti ja hoiustati viite varjupaika koondavas Varjupaikade MTÜs ligi 2500 looma. Lisaks on Tallinna Hoiupaigas ja teistes Eestis tegutsevates varjupaikades aasta jooksul läbi käinud mitmeid tuhandeid kasse ja koeri.

Kampaania kestab 30. septembrini.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles