Valitsuse otsus teeb Edelaraudteele muret

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edelaraudtee reisirong.
Edelaraudtee reisirong. Foto: Elmo Riig / Sakala

Neljapäeval, 14. juunil valitsuse istungil tehtud otsus, millega alates 2015. aasta algusest aastani 2018 opereerib reisirongiliiklust Eestis ainsa operaatorina riigile kuuluv AS Elektriraudtee, seab Edelaraudtee hinnangul ohtu rongireisijate huvid.

Edelaraudtee peadirektori Kalvi Pukka sõnul tähendab see sisuliselt, et konkurents raudteel lõpeb. «Olen mures reisijateveo kvaliteedi ja hinna pärast nii raudteelase kui kodanikuna. Teenuse kvaliteet ning hind tulevad läbi konkurentsi, raudteetransport ei ole selles suhtes erand. Mõistlik oleks olnud kuni 2017. aasta hanke korraldamiseni jätkata kahe rongioperaatoriga – ühe riikliku ning ühe eraoperaatoriga.»

See oleks Pukka sõnul taganud sujuva ülemineku vanadelt rongidelt uutele. «Nii Elektriraudteel kui Edelaraudteel on olemas väga head kogemused ja oskused reisijateveo ohutul korraldamisel. Riik tellijana oleks saanud reaalsel kogemusel põhineva ülevaate veokuludest ning piletituludest uues olukorras, kus uued rongid on raudteel sõitmas.»

Valitsus otsustas tänasel kabinetiistungil, et rongid antakse Elektriraudteele opereerida 2018. aastani perspektiiviga kuni aastani 2024. Aastal 2017 analüüsib valitsus uuesti, kas korraldada avatud konkurss kõigile võimalikele turuhuvilistele.

Edelaraudteel on kehtiv leping reisijateveo korraldamiseks raudteel kuni 2014. aasta lõpuni.

Edelaraudtee AS on reisijate- ja kaubaveo korraldamise, raudtee-ehituse, rongide remondi, renoveerimise ning ehitamisega tegelev raudteekontsern, mis annab tööd enam kui 500 inimesele. Ettevõte opereerib reisijatevedu Tallinna–Narva, Tallinna–Pärnu, Tallinna–Valga, Tallinna–Rapla, Tallinna–Türi–Viljandi, Tallinna–Tartu–Valga ja Tartu–Koidula liinil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles