Valga jaamas peatus presidendi rong

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga jaamas peatus presidendi rong.
Valga jaamas peatus presidendi rong. Foto: Eleri Lõhmus / Valgamaalane

President Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves ning mõnekümnest Eesti poliitikust ja ärimehest koosnev delegatsioon sõitsid täna hommikul kolmepäevasele riigivisiidile Läti Vabariiki.

Tallinna Balti jaamast kell 7.53 väljunud Edelaraudtee Tallinna–Tartu ekspressi kahes vagunis sõidavad Eesti ametlik delegatsioon, äridelegatsioon ja riigivisiiti kajastavad ajakirjanikud.

Rong jõuab läbi Tartu ja Valga Riiga kell 13.32. Valga jaamas peatus rong mõneks minutiks kella 11 paiku, et võtta peale viis inimest, kelle hulgas olid nii Eesti kui Läti poole esindajaid, sealhulgas Valga maavanem ja Läti transpordiminister.

Valga jaamas leidsid president Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves aega ka kohale tulnud rahvast tervitada. Teiste seas andsid presidendipaarile väikesed meened ja tervitussõnad edasi Valga linnapea Kalev Härk ja Valka kihelkonnaduuma esimees Karlis Albergs.

Valga linnapea Kalev Härk rõhutas presidendile, et Tallinna–Valga–Riia rongiühendus on linnale väga oluline. President kinnitas vastuseks linnapeale, et seisab riigiviisidil Eesti riigi huvide eest.

Presidendipaari huvi köitis ka tammeokstest vaniku kinnitamine rongile, millega Valgast edasi Riiga sõideti. Kokku peatus rong Valgas ligikaudu veerand tundi.

Rongiga riigivisiidile saabudes soovib president Ilves rõhutada Eesti ja Läti erilist naabrussuhet, samuti Helsingist läbi Balti riikide ja Poola Berliini kavandatava Rail Baltic raudtee olulisust.

President Ilves ütles enne rongile asumist Postimehele, et peabki Läti kolleegidega kõige olulisemaks aruteluteemaks Balti riikide vahelise parema transpordiühenduse, eriti Rail Balticu loomist. Ilvese sõnul on tal kahju, et Eestist lõuna pool on ühise raudtee investeeringutesse suhtutud leigelt.

Tagasi Eestisse jõuavad president Ilves ja Evelin Ilves ööl vastu 8. juunit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles