Sadadel hektaritel laiutavad karuputked

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasvavad karuputked Valgamaal
Kasvavad karuputked Valgamaal Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Keskkonnaamet jätkab sel aastal karuputke võõrliikide tõrje korraldamisega, mida rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond (ERF). Samuti kutsub keskkonnaamet karuputketõrjesse panustama maaomanikke ja kohalikke omavalitsusi.

ERFi projektiga rahastatakse Sosnovski karuputke ja hiid-karuputke tõrjet. Keskkonnaamet kavandab 2012. aastal karuputketõrjet ligi 1700 hektaril, milleks kulub ligikaudu pool miljonit eurot. ERFi rahastatav tõrje moodustab keskkonnaameti hallatavas karuputke võõrliikide andmebaasis registreeritud kolooniate pindalast enam kui 99%.

Suurimad tõrjekolooniad paiknevad keskkonnaameti Harju-Järva-Rapla regioonis, nende kogupindala on ligi 500 hektarit. Põlva-Valga-Võru regioonis on kolooniate pindala üle 40 hektari.

2011. aastal sõlmis keskkonnaamet töövõtjatega lepingud karuputketõrjeks kahe aasta jooksul. Tõrjetööde maht oli mullu ligi 1480 hektarit, ERFi raha kulus karuputketõrjeks ligi 353 000 eurot. Mittenõuetekohase tõrje või kolooniate tõrjumata jätmise tõttu on praeguseks enne tähtaega lõpetatud 278 hektari tõrjet katnud lepingud.

Sel aastal korraldatakse uued riigihanked ja tellitakse tõrje lisaks 527 hektarile.

Keskkonnaamet palub maaomanikelt mõistvat suhtumist tõrjumisse ja tõrjujatesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles