Jõustus kahes riigis mõrva sooritanud meeste süüdimõistmine

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüdistatavad Nikolai Lebedev (vasakul), Janis Roose ja Sergei Stepanov kohtuistungil.
Süüdistatavad Nikolai Lebedev (vasakul), Janis Roose ja Sergei Stepanov kohtuistungil. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Nii Eestis kui Lätis sooritatud mõrvadega seoses alama astme kohtutes pikad vangistused saanud kolme mehe süüdimõistmine jõustus teisipäeval lõplikult, kuna riigikohus ei võtnud nende kaitsjate kassatsioonkaebuseid menetlusse.

Tartu maakohus tunnistas mullu mai alguses Sergei Stepanovi ja Nikolai Lebedevi süüdi kahes tapmises, millest esimene pandi toime Valgas ja teine Valkas. Janis Roose tunnistati süüdi Valkas toime pandud samas tapmises ning Lebedev lisaks ka kehalises väärkohtlemises.

Roose mõistis kohus samas õigeks talle esialgu esitatud süüdistustes Valgas toime pandud tapmises ning röövimises, kuna prokurör loobus tema osas antud süüdistustest.

Lebedevile mõistis kohus 16aastase, Stepanovile 15aastase ja Roosele üheksa-aastase vangistuse. Menetluskulude katteks pidid maakohtu otsusel kõik süüdistatavad solidaarselt tasuma kokku üle 10 500 euro. Sellele lisaks pidi Lebedev tasuma veel üle 4200 euro, Stepanov üle 4300 euro ja Roose üle 3800 euro.

Tartu ringkonnakohus tühistas 15. detsembril 2011 Tartu maakohtu otsuse selles osas, mis puudutas Lebedevi ja Stepanovi süüdimõistmist tapmises, kuid jättis jõusse nende süüdimõistmise mõrvas. Tapmiskvalifikatsiooni järgi mõisteti süüdistatavad süüdi Valgas toimepandud tapmises ja mõrvakvalifikatsiooni järgi Lätis toimepandud tapmises.

Ringkonnakohtu otsusega jäi Lebedevile ja Stepanovile karistuseks 12 aastat vangistust. Muus osas jäi maakohtu otsus muutmata.

«Otsus ei tähenda, et kohus oleks Lebedevi ja Stepanovi Valga episoodi tapmises õigeks mõistnud, vaid et teise astme kohtu hinnangul on maakohus Lebedevi ja Stepanovi puhul kahte tapmistegu eraldi kvalifitseerides ja liitkaristust mõistes kohaldanud ebaõigesti materiaalõigust, millega on raskendanud süüdistatavate olukorda,» selgitas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.

Kuna süüdistatavad on toime pannud kaks iseseisvast tapmist, ei vaja need teod ringkonnakohtu hinnangul eraldi kvalifitseerimist ning need teod kvalifitseeritakse ainult mõrvana.

Kuna süüdimõistmine tapmises mõlema puhul tühistati, tühistati ka selle eest mõistetud karistus ning mõlema süüdistatava puhul jäi jõusse mõrva eest mõistetud 12 aastane vangistus.

Süüdistuse järgi mõrvasid Stepanov ja Lebedev ööl vastu üleeelmise aasta 8. juunit Valgas Kesk tänavas asuvas korteris ühise alkoholitarvitamise käigus tekkinud tüli ajendil 55aastase korteriomaniku, keda peksti ja kägistati. Lebedevi süüdistatakse samal ööl lisaks ka teise korteris viibinud kannatanu löömises ja tema tervise kahjustamises.

Sama aasta 8. juunil mõrvasid Stepanov, Roose ja Lebedev alkoholijoobes olles Valka linnas Gaujase tänava raudteepervel Valgas toime pandud mõrva varjamise eesmärgil kuriteo 39aastase tunnistaja. Süüdistuse järgi kägistas Lebedev kannatanut ning Stepanov ja Roose lõid kannatanut telliskividega pähe.

Stepanovit on eelnevalt kriminaalkorras karistatud kümnel, Lebedevi neljal ja Rooset ühel korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles