Õpilased näevad koolivõrgu korrastamise juures nii plusse kui miinuseid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga maakonna õpilased maavalitsuses koolivõrgu korrastamise üle arutlemas.
Valga maakonna õpilased maavalitsuses koolivõrgu korrastamise üle arutlemas. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti Õpilasesinduste Liit korraldas 11 maakonnas üle Eesti, sealhulgas Valgamaal, koolivõrgu korrastamise teemalisi arutelusid. Osalesid eeskätt õpilased, kuid kohal olid ka maavalitsuse esindaja ning õpetajad.

Arutelude käigus selgus, et õpilased pooldavad põhikooli ja gümnaasiumi lahutamist, kuid on hirmul uue korraldusega kaasnevate kulutuste ja huviharidusele ligipääsetavuse pärast.

Üldjoontes on õpilased reformi suhtes positiivselt meelestatud ning mõistavad selle vajalikkust, öeldakse õpilasesinduste liidu pressiteates. Küll aga taunivad nad liigset kiirustamist ning ootavad, et ka maakonnapõhiselt neid kaasataks. Lisaks gümnaasiumite ümberkorraldamisele peetakse vajalikuks põhikooli ja gümnaasiumi lahutamist.

«Õpetajal peab olema võimalus spetsialiseeruda ning õpetamine gümnaasiumis ja põhikoolis on siiski kaks erinevat väljakutset,» sõnas õpilasesinduste liidu juhatuse aseesimees Liina Hirv. Seejuures toodi olulisena aga välja, et põhikoolid peavad säilima ja jääma kodulähedaseks.

Arutelude tulemusena koorus välja, et õpilastele valmistavad suurt muret transpordi, huvitegevuse ja tugiteenustega seoses üles kerkivad küsimused.

«On hirm, et gümnaasiumite koondamisel keskustesse tõusevad pere kulutused hüppeliselt, huvitegevuse kättesaadavus maapiirkondade noortele väheneb aga veelgi,» sõnas Hirv. «Gümnaasiumivõrgu loomisel tuleb tagada gümnasistidele ka sotsiaalsed garantiid,» täiendas Hirv.

Tema kinnitusel toodi kohtumistel välja ka vajadus karjääriõppe ja -teenuste järele. Seda põhjusel, et uue korraldusega seisavad kõik põhikoolilõpetajad valiku ees.

Maakondlike arutelude kokkuvõtted on üleval ka Eesti Õpilasesinduste Liidu kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles