Algas kohtuprotsess haigla ülemarsti üle

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Sell
Andres Sell Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Esmaspäeval, 21. novembril kl 10 algas Tartu maakohtu Tartu kohtumajas istung ebaseaduslike inimuuringute tegemise süüdistuse kriminaalasjas, teatas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.

Praegust Valga haigla ülemarsti Andres Selli süüdistatakse keelatud kauba ebaseaduslikus sisseveos, ebaseaduslikes inimuuringute tegemises, teise isiku kallutamises dokumendi võltsimisele ja võltsitud dokumendi kasutamises. Inimuuringute eetikakomitee endist esimeest Lembit Allikmetsa süüdistatakse dokumendi võltsimises.

Kohe istungi alguses taotles Lõuna ringkonnaprokurör Kristiina Laas kohtuistungi kuulutamist kinniseks kannatanute eraelu kaitseks, kuna kriminaalasjas leiavad avaldamist kannatanute haiguslugudes kajastatud andmed ehk delikaatsed isikuandmed. Prokuröri taotlusega nõustusid ka Selli kaitsja vandeadvokaat Aivar Pilv ning Allikmetsa kaitsja vandeadvokaadi vanemabi Marko Paabumets.

Kohus rahuldas prokuröri taotluse ning kuulutas kohtuistungi kinniseks.

Süüdistuse kohaselt viis Sell 2006. aasta aprillist septembrini läbi 2-kloroprokaiini inimuuringu, kuigi tal puudus selleks ravimiameti luba ja nõuetekohane patsientide nõusolek.

Uurimuse läbiviimise ja selle tulemuste kohta avaldasid 2008. aastal kaks väljaannet ka artikli, kus kirjutati, et uuringutes osales üle 60 patsiendi, kellele tehti jalaoperatsioone. Ühtlasi manustati patsientidele operatsioonieelselt 2-kloroprokaiini, et koguda teavet ravimi mõju kohta.

Esmalt alustas ravimiamet ilmunud artikli alusel küll väärteomenetlust, kuid peagi edastati info õiguskaitseorganitele, kes asusid juhtunut uurima kriminaalmenetluse käigus.

Eeluurimise käigus selgitati välja, et Sell sai ravimid Šveitsist, kuigi tal puudus nende Eestisse sisseveoks ravimiameti luba. Lähtuvalt ravimiseadusest on kliinilise uuringu läbiviimiseks kohustuslik kooskõlastada läbiviidavad uuringud meditsiinieetika komiteega. Lisaks on tarvis ravimiameti luba ja patsientide nõusolekuid uuringus osalemiseks. Neid dokumente aga uuringu läbiviijal ei olnud.

Süüdistuse kohaselt kallutas Sell Allikmetsa võltsima uuringule luba, mille viimane ka koostas.

Planeeritud ajagraafiku järgi toimuvad kriminaalasjas kohtuistungid 9. detsembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles