Tihe udu kimbutas mitu päeva Valgamaad

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uduvines Valga
Uduvines Valga Foto: Eleri Lõhmus / Valgamaalane

Mitmel pool Valgamaal on selle nädala hommikupoolikutel valitsenud paks udu, sealhulgas Valga linnas.

Kui teisipäeval keskpäeva paiku udu Valgas korraks hajus, siis poole ühe paiku hakkas see uuesti tihenema, hajudes kella lõplikult kella kolme paiku. Eilegi valitses udu linnas suure osa päevast. Udu on maakonnas häirinud ka liiklust.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi sünoptik Merike Merilain ütles Valgamaalasele, et satelliidipildi järgi oligi näiteks teisipäeval kl 13.45 paiku Eestis näha vaid kaht udulaiku: üks Valga- ja teine Pärnumaal. Mujal Eestis valitses sel ajal selge kesksügisene ilm.

Merilaini sõnul oli Valgas sel ajal nähtavus 200, Pärnus 800 meetrit. Seevastu näiteks Tallinnas oli sama näitaja 39 ja Tartus 29 kilomeetrit.

Ka eile hommikul kella seitsme ajal oli Valgas vaatlusjaama andmetel õhuniiskus 100 protsenti ja nähtavus nullilähedane. Täna kella kuue ajal oli õhuniiskus samuti 100 protsenti, nähtavus aga küündis kilomeetrini.

Sünoptik Merilaini kinnitusel on udu puhul tegemist tavapärase kesksügisese ilmastikunähtusega, kui kõrgrõhkkonnas tekib õhtuse jahtumise tagajärjel udu. Selle tavalisest tunduvalt kauem püsimine Valgas viimastel päevadel on aga seotud sellega, et valitseb peaaegu täielik tuulevaikus -- tuule kiirus oli üleeile 2 m/s, eile ka täna hommikul veelgi väiksem.

Ekstreemse udu pärast Riias ei saanud mitu sinna suundunud lennukit teisipäeval maanduda, kirjutas portaal E24.ee. Riia lennujaama pressiteenistus teatas, et tühistati mitmekümmend starti ja maandumist.

Osa Air Balticu ja Ryanairi lende suunati lähedalasuvatesse lennujaamadesse, sealhulgas Tallinna. Viimasesse suundusid näiteks Turu, Palanga ja Bergeni lennud. Osa lennufirmadest toimetas oma reisijad bussidega Leetu Kaunase lennujaama, et nad saaksid sealt sihtkohta suunduda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles