Juhtkiri: Tuld rikaste pihta?

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees/Scanpix

Viimastel nädalatel on rohkesti tähelepanu pälvinud meeleavaldused, mille korraldajad end antikapitalistideks kutsuvad. Avaldatakse meelt eelkõige pankade, aga ka kapitalistliku maailmakorralduse ja rikaste vastu laiemalt. Eelmisel laupäeval toimus taoline meeleavaldus Tallinnaski.

Teatavat mõistmist nende ülemaailmsete väljaastumiste suhtes on teiste seas väljendanud USA president Barack Obama.

Hoopis tõsisemalt kui poliitikute seisukohti, tasuks aga jälgida, mida ütlevad majandusinimesed. Nendegi hulgas on neid, kes liikumises oma iva näevad. Eestis on näiteks kullaärimees Alar Tamming avaldanud arvamust, et sellisel kujul rahamaailm enam jätkata ei saa.

Maailma üks rikkamaid mehi George Soros aga ütles, et mõistab viha, mida tekitab maksumaksjate raha kasutamine hädas olevate pankade ülesupitamiseks, mis võimaldab viimastel hiiglaslikke kasumeid teenida.

Samas on oht, et ärevad ajad võivad tekitada viha kõigi ettevõtjate vastu – eriti kui neil veel hästi läheb. See oleks äärmiselt kahetsusväärne, sest ettevõtjad on ju need, kes tagavad töökohti ja kasvatavad majandust.

Tänane Valgamaalane kajastab ka ajalehe Äripäev koostatud Valgamaa edukaimate ettevõtete edetabelit. Selles kõrgel kohal olevad ettevõtjad, keda Valgamaalane küsitles, kinnitavad, et ei pea äritegevusega seoses kõige tähtsamaks kõrget kohta edetabelis ega kuulsust, küll aga näevad igapäevaselt vaeva, et nende juhitaval ettevõttel hästi läheks.

Pole põhjust nende siiruses kahelda. Kui aga kedagi kange kapitalismivihkamine vaevab, tuleks temalt küsida, milline oleks see maailmakord, mis talle paremini sobiks. Sotsialismi oleks meil endise Nõukogude Liidu koosseisu kuulunud riigi elanikena küll kummaline taga igatseda, saati siis kommunismi oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles