Tuntud rahvamuusik võõrustab Mulgi kultuuri huvilisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torupillitalu perenaine Tiiu ja peremees Ants Taul on nädala lõpul algavateks mulkide pärimuskultuuri õppepäevade läbiviimiseks valmis.
Torupillitalu perenaine Tiiu ja peremees Ants Taul on nädala lõpul algavateks mulkide pärimuskultuuri õppepäevade läbiviimiseks valmis. Foto: Vello Jaska/Valgamaalane

Nädala lõpul tutvustatakse Valgamaal Riidaja lähistel Ants Tauli Torupillitalus mulkide tavasid. Omandada saab nii teadmisi torupilli hingehädade kohta, käsitööoskusi kui Mulgi keelt.

Kokkusaamisel «Mulkide pärimus 2011» saavad huvilised muu hulgas õppida näiteks mulkide käsitööd tegema, katuselaaste valmistama, eesti lõõtsa ja torupilli mängima, aga ka suitsusauna mõnudest lugu pidama.

«Mulgimaa talud olid jõukad, kuna piirkonna maad olid viljakad. Aga teisalt õppisid ja harjusid pereliikmed varakult talutöid tegema ja igaüks pidi jõudumööda kodutalu edendamisele kaasa aitama,» selgitas Torupillitalu peremees Ants Taul piirkonna kunagise eduloo tagamaid.

Et Mulgimaa jõukusele aluse pannud põlvede pärandit tänapäeva inimestele lähemale tuua, korraldataksegi Torupillitalus järjekordne koolitus.

Kokkutulek algab reedel, viiendal augustil. Pärast lõunasööki lähebki tõsiseks teadmiste ammutamiseks. Tegevust alustavad torupilli, lõõtsa ja rahvalaulu õpitoad, keeletuba, käsitöö- ja savitöökoda ning Mulgi toidutare. Pärast õhtusööki lükatakse käima ehtne Mulgi simman.

Laupäeval lülituvad tegevusse laastukoda ning suitsusauna õpituba. Seejuures saab nautida ka saunamõnusid ning videviku hakul lõkketule ääres tantsu keerutada.

Pühapäeval jätkub Mulgimaa pärimuse õppimine ja uute oskuste ning vilumuste lihvimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles