Juhtkiri: Hea omanik hoiab asjad korras

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eleri Lõhmus/Valgamaalane

Valga on tuntud oma ajalooliste hoonete poolest. Eks aegu ole siin igasuguseid olnud ja see on linnapiltigi oma jälje jätnud. Maakonnakeskusest leiab ridamisi hooneid, mis ka muinsuskaitse all.

Küll aga kurvastab siinseid elanikke ja läbisõitjaid trööstitu üldpilt linnast, sest väga paljud hooned, eriti just need, mis erilise ajalooga, on äärmiselt armetus olukorras.

Valgamaalane on kõnealust olukorda pidevalt luubi all hoidnud. Nagu ikka ja jälle oleme tõdenud, on hädade peapõhjused, et omanikud asuvad välismaal või siis on nõuded liiga karmid või lihtsalt ei ole raha. Linnapoolsed ettekirjutused majaomanikele ka eriti midagi muutnud pole.

Saame vaid rõõmustada iga teguviisi ja mõtte üle, mis maakonnakeskuse linnapilti parandab. Seega on väga tänuväärne hakata ajahambast räsitud hoonele elu sisse puhuma.

Nii väärivadki teiste seas kiidusõnu Tiina ja Tõnu Saarmann, kes kavatsevad Valgas Laial tänaval asuva hoone korda teha. Hoolimata sellest, et maja on muinsuskaitse all ja seega tuleb renoveerimisel järgida erinõudeid, on uutel omanikel ideid ja tahtmist kujundada sellest büroohoone või vabaajakeskus. Nõuete tõttu on hoone taastamine küll tavalisest tunduvalt kulukamaks ja aeganõudvamaks kujunenud, ent alla pole antud.

Eriti väärib tunnustamist, et Lai 19 omanikud ei proovi mitte ainult täita muinsuskaitse nõudeid, vaid et nad proovivad taastada võimalikult palju vana maja ajalugu hoones sees. Need majaomanikud näitavad, et kui on soovi, saab küll. Ja eks Valgas ole ikka teisigi tublisid kodanikke, kes linnapilti ilu ja värskust on loonud ning ka ajalugu aidanud taastada.

Jääme ootama järgmisi samme linna ilme muutmisel ning loodame, et ka linna sümbol Jaani kirik ükskord korda saaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles