Puhkpillipäevad võluvad naturaalse kõlaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühajärve puhkpillipäevade korraldaja Arno Anton.
Pühajärve puhkpillipäevade korraldaja Arno Anton. Foto: Arhiiv/Valgamaalane

Homme päeval avatakse ametlikult Pühajärve 14. puhkpillipäevad, mille korraldaja dirigent Arno Anton peab orkestrimuusika võluks naturaalset kõla.

Kuidas Pühajärve puhkpillipäevad alguse said?

«Algatajad olid 1998. aastal Peep Peterson, kes mängis Pühajärve puhkpilliorkestris, ja Tiit Veigel. Nad tahtsid korraldada puhkpilliüritust, kus saaksid osaleda väiksemad orkestrid, et moodustuks löögijõuline üksus.»

Ise olite puhkpillipäevade sünni juures?

«Peep Peterson kutsus mind mängima, kuigi ma ise siis Otepääl ei elanud. Kuidagi kujunes välja, et järgmisel aastal korraldasin mina neid.»

Kui palju toona esinejaid oli?

«Esimesel korral oli 30 mängija ringis. Kohal olid Kambja, Elva ja Pühajärve puhkpilliorkester. Aastatega on festival kasvanud ja välisesinejaid on tulnud.»

Kes on välismaalt enim esinema tulnud?

«Kõige rohkem on ikka lätlased käinud. Veel on käidud Rootsist, peale keda tuli Peterburist sarvekapell. Ühel aastal tulid soomlased.»

Kuidas olete neid siia esinema saanud?

«See on juhus olnud, kui asjaolud on kokku langenud. Kui otse tellida, siis läheks rahaliselt raskeks. Neil peab olema ka mõni teine põhjus Eestisse tulla. Näiteks sarvemängijad esinesid Leigol ning kutsusime ka siia.

Lätlastega on natuke lihtsam, sealt on käinud ka professionaalsed muusikud. Möödunud aastal tuli Lätist metsasarvekvartett, ka on esinenud puhkpillikvintett.»

Olete välja toonud, et selle aasta huvitavamad esinejad on Silversound Lätist ja vaskpillikvintett Silver Brass.

«Jah, sellised hõbedased bändid (muheleb). Aga muidu on nad väga erinevad, üks on õpilas­orkester ja teised on kutselised. Silver Brass on Tallinnast, kus mängivad peamiselt Estonia ooperi sümfooniaorkestri või ERSO mängijad.» (Sigulda noorte puhkpilliorkester Silversound esineb reedel Pühajärve puhkekeskuse pargis ja vaskpillikvintett Silver Brass astub samal õhtul üles Pühajärve põhikooli
aulas – M. V.).

Kes veel esinevad?

«Laupäeval-pühapäeval on põhiraskus koondorkestri konsertidel Rõngu ja Otepää Maarja kirikus. Vabaõhukontserdid on meeleolu loomiseks.

Neljapäeva õhtul esineb Hellenurme mõisapargis Pühajärve puhkpilliorkester. Reedel on festivali avamine Pühajärve puhkpilliorkestri ja Rõngu pasunakoori esinemisega Pühajärve põhikooli aulas.

Laupäeval esineb Silversound Otepää kultuurikeskuses. Otepää Lipuväljakul esinevad sel päeval veel Orissaare muusikakooli Brass, Otepää tromboonikvartett ja Pühajärve puhkpilliorkester.»

Milline repertuaar mängimisele tuleb?

«Vabaõhukontsertidel mängitakse rõõmsamat repertuaari, kirikukontsertidel klassikalisemat muusikat.

Silver Brass mängib heliloojatest näiteks Bachi, Susato, Händeli, Verdi, Griegi ja Biset` teoseid.

Lätlaste kohta ei oska veel öelda, kuid nad armastavad väga oma heliloojaid. Neil vist heliloojad kirjutavad rohkem, meil on oma programmi väga raske saada eesti lugu – nad on kas rasked või on neid väga palju mängitud. Lätis antakse aga igal aastal välja uusi lugusid.»

Millega peab orkester arvestama, kui soovib kontserdile suuremat rahvamassi?

«Võib-olla peaks show-elemente rohkem olema. Kui vigurmarssimist teha, siis on rahval midagi rohkem vaadata.»

Vigurmarssimine seekord tuleb?

«Lätlased (puhkpilliorkester Silversound – M. V.) lubasid teha, meie ise pole sellega tegelenud. Üleüldse on selline marssimine üpris ekstreemne tegevus, sest siis on märksa raskem pilli mängida.»

Järgmisel aastal toimuvad puhkpillipäevad 15. korda. Olete mõelnud, mida juubeli puhul teete?

«Ei ole ette mõelnud. Kui mõni profikollektiiv välja valida, siis pole kindel, kas nad annavad oma nõusoleku, sest neil on ka kohustusi, mida oma kollektiivide kõrval teevad. Aasta alguses valime enamasti orkestrid välja ja saavutame kokkulepped, kes koondorkestrisse ühinevad.»

Mis teid orkestrimuusika juures võlub?

«Arvan, et selle naturaalne kõla. Puhkpilliorkestris on nii palju instrumente, mille kõlavärvid on mõned heliloojad väga hästi välja toonud.

Ka neli ühesugust instrumenti võivad hästi kõlada. Oleme nelja trombooniga teinud lugusid, sama ka vaskpillide ja puupillidega.

Kõik, mis välja tuleb, on väga ilus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles