Toetusraha ühistranspordile võib langeda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käivad eelarveläbirääkimised, mille lõppedes selgub, kas riik vähendab ühistranspordile mõeldud dotatsioone.
Käivad eelarveläbirääkimised, mille lõppedes selgub, kas riik vähendab ühistranspordile mõeldud dotatsioone. Foto: Eleri Lõhmus / Valgamaalane

Arutusel on võimalus, et riigi toetused ühistranspordile vähenevad, misjärel tuleks tõsta maakonnaliinidel kas piletihinda või sulgeda mõnel liinil väljumisi.

«Oleme välja öelnud, et piletihinda tõsta pole võimalik, kuna meie maakonnas on elanikkond vägagi tundlik igasuguse hinnamuutuse suhtes,» kommenteeris Valga maavalitsuse transpordi peaspetsialist Liia Rätsep riigi plaani alandada dotatsiooni 3,5 protsenti.

Samuti välistab ta liinide arvu vähendamise. «Liinide sulgemine või väljumiste vähendamine tooks kaasa, et osa piirkondi, kus ühistranspordi võrk niigi hõre, jääksid üldse ilma selleta,» lausus ta. «Taotleme raha samas mahus nagu möödunud aastal, et senine liinivõrk säiliks."

Ka Helme vallavanem Tarmo Tamm leiab, et liinide hulga vähendamine ei tuleks kõne alla. Päästaks vaid piletihinna tõus, mis poleks samuti kasulik. «Niimoodi jääb sõitjaid veelgi vähemaks: mingil hetkel avastame, et elanikkond on olemas, aga sõitjaid ei ole,» märkis ta. «Olen täheldanud, et külast minnakse kuhugi juba koos naabriga, kellel on auto või palutakse siis midagi tuua.»

Õru vallavanem Andres Palloson lisas, et nende valla pluss on läbisõitvad bussid, millega inimesed paremini ringi liikuda saavad.

Üks dotatsiooni vähendamise põhjusi võib ASi Atko Grupp juhatuse esimehe Margo Tomingase hinnangul olla seotud riigi poolt soetatavate bussidega, mis vähendavad pakkumiste hindu hangetel. See puudutab aga konkreetselt just Ida-Virumaad ja Harjumaad, kuhu need bussid planeeritud on.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) avalike suhete peaspetsialist Piret Pärn märkis, et praegu eelarveläbirääkimised alles käivad.

«Kokkuvõttes kinnitab riigieelarve, kus on mõistagi sees ka transpordidotatsioonid, Riigikogu. Kuid ministeerium teeb eelnevalt kõik, et maakondlik bussiliiklus ei väheneks järgmisel aastal ja maarahvas ei kannataks,» rääkis ta.

Käesolevaks aastaks saadi ühistranspordile toetust 890 000 eurot, läinud aastal oli see veel 1,36 miljonit eurot. Seega on dotatsioon vähenenud 470 000 euro võrra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles