Otepää valla elanikud algatasid ootamatu eelnõu

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühajärve põhikool
Pühajärve põhikool Foto: Ülle Kübarsepp/Valgamaalane

Eilsel vallavolikogu istungil toimunust pettunud Otepää valla elanikud saatsid täna hommikul laiali pressiteate, mis teatab, et nad algatasid eelnõu tunnistada ebaõnnestunuks 1999. aasta otsus liita Pühajärve ja Otepää vald. Nimelt võeti eilsel volikogu istungil vastu valla haridusvõrgu arengukava, mis viitab vajadusele valla koolivõrku optimeerida.

Eelnõule andis mõne tunni jooksul allkirja üle saja elaniku
ehk üle kahe protsendi valla elanikest, kes heidavad Reformierakonna juhitud koalitsioonile ette vassimist Pühajärve põhikooli kavandatava sulgemise
teemal, valla maksumaksjate raha raiskamist ning elanike arvamusest teerulliga ülesõitmist.

"Meie eesmärk on alati olnud, et Pühajärve ja Otepää valla liitumisest võidaksid kõik valla elanikud, kuid tänane võim kodanike arvamusest ei hooli," ütles Pühajärve põhikooli hoolekogu esimees Rain Kimmel. "Vallavolikogu koalitsiooni soov tagaselja ja salaja ära otsustada Pühajärve põhikooli sulgemine oli viimane piisk karikas."

Pühajärve põhikooli lapsevanemate esindaja Teet Reedi kinnitas, et valdade lahutamise eelnõu algatamise peamine eesmärk on avalikkuse tähelepanu juhtimine sellele, kuidas talvepealinna auväärt tiitlit kandvas vallas tegelikult asju aetakse.

"Vastavalt seadusele peab volikogu eelnõud vähemalt arutama, mis võimaldab meil avalikkusele esitada valla tänaste juhtide eksimused ning vassimised," ütles Reedi.

Eelnõu seletuskirjas viidatakse siseministeeriumi uuringule "Omavalitsuste ühinemise mõju valla haldussuutlikkusele", milles omavalitsusüksuste ühinemiste negatiivsete tagajärgedena on välja toodud võimalus, et ühinenud
omavalitsuses kandub raskuskese  keskuse suunas ja kuna äärealadel puuduvad nende vajaduste eest seisvad jõud, siis äärealade probleemid jäävad varju, nende infrastruktuur ei arene ja süveneb ääremaastumine.

Eelnõule allakirjutanute sõnutsi tunnevad endise Pühajärve valla elanikud uuringus fikseeritut igapäevaselt oma nahal ning on lihtsalt väsinud olemast ääremaalased, kelle arvamusega kohalik võim ei pea vajalikuks arvestada ning kelle huvid on tagaplaanile jäetud.

"Nädal tagasi kinnitasid vallavanem Andres Visnapuu ja volikogu juht Aivar Nigol, et neljapäeval tehakse kooli sulgemise otsus," ütles lapsevanem Solveig Raave. "Eile ütlesid, et sellist asja pole neil plaanis olnud ning volikogus seda asja istungil ei otsusta. See on järjekordne varjamine ja vassimine, sest volikogus võeti ikkagi vastu valla haridusvõrgustiku arengukava ning seal on Pühajärve kooli sulgemise mehhanism selgelt kirjas."

Eelnõule allakirjutanute sõnul tagab 2007. aastal Eesti ilusaima kooli tiitli pälvinud kool täna võimaluse ka pealinnast kaugel elavatel lastel saada hea haridus. Kooli säilimisele on oma toetuse andnud haridusminister Tõnis Lukas ja mitmed teised poliitikud.

Pühajärve põhikoolis ja lasteaias õpib kokku 106 last.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles