Alar Nääme

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Nääme
Alar Nääme Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

1. Kas Te seisate selle eest, et ka madalapalgalised hakkavad saama oma töötatud aasta eest ühe pensioniaasta?

Jah, see oleks õiglane! See ebaõiglus on valitsenud juba aastaid ja pensioniseadus tuleks kindlasti üle vaadata. Selline seadus suurendab oluliselt Eestis klassivahet ehk süvendab lõhet meie ühiskonnas. Seisan kindlasti selle eest, üks pensioniaasta vastaks ühele tööaastale.

2. Mida teete lähiajal selleks, et töötavatel inimestel oleks oleks võimalik olla haiguslehel ja seejuures maksta arveid ja toita peret?

Praegune kehtiv süsteem loob olukorra, kus paljud haiged ei lähe haiguslehele ja käivad tööl haigena, mis paneb nakatumisohtu terve töökollektiivi. Samas on seadusega täiendavad kohustused pandud tööandjale, kuigi ta maksab töötaja pealt sotsiaalmaksu, peab ta ka kinni maksma töötaja haiguspäevi.
Selle seaduse muudatus võeti vastu kärpe-eelarvet tehes. Küsiks siin: kas inimeste tervis on koht kust kärpida? See maksusüsteem tuleb kindlasti üle vaadata, et ei tekiks sellist olukorda, kus tööandja peab töötaja haigeks jäämise korral veel lisanduvalt sotsiaalmaksule maksma, ja kui me vaatame uut töölepingu seadust, võib töötaja seoses haigestumisega omakorda surve alla sattuda.
Jah! Kindlasti tuleb süsteem üle vaadata ja inimsõbralikumaks teha.

3. Kas Teie meelest ei ole lastetoetus 19 eurot kuus meie laste mõnitamine?

Kindlasti mitte mõnitamine, igasugune toetus on abiks, aga samas kas see on piisav? Kindlasti peaks seda toetusemäära tõstma.

4. Kuidas kavatsete tekitada reaalseid töökohti?

Sotsiaalsed töökohad on esimene võimalus olukorda leevendada, samas ei ole see lahenus vaid n-ö tulekahju kustutamine, aga inimese heaolu peaks ühele riigile olema põhieesmärgiks.
Teatavasti lööb masu enamasti väiksemaid piirkondi, sest Tallinn ja Tartu ei ole nii suured kannatajad antud olukorras. Leian, et vastus on ka regionaalpoliitkas olemas. Väiksemad kohad, nagu näiteks Valga, peaksid saama maksusoodustusi, et nende areng seisma ei jääks. Näiteks Valga püüdlused investeeringuid sisse tuua Laatsi tööstusparki ei ole vilja kandnud ja samas on meil suurepärane logistiline asukoht, aga töökohad ikka kaovad.
Kahtlemata on Kagu-Eesti majanduslikult kõige nõrgemas seisus ja neid aitaksid regionaalselt sisse viidavad maksuerisused. Kogu Eesti peaks arenema ühtlaselt.

Töökohtade loomisel on prioriteediks ettevõtjale töökoha tekitamine ning töölise tööle võtmine tuleb võimalikult lihtsaks teha. Selleks: vabastame tööandja sotsiaalmaksust pikaajalise töötu tööle võtmisel; töötutele võimaldame suuremas mahus koolitust, ümber- ja täiendõpet neil erialadel, mida ettevõtjad vajavad ning rahastame seda riigieelarvest, mitte töötaja ja tööandja arvelt; toetame osalise tööajaga töötamist.

5. Kuidas suhtute euroliidust väljaastumisse?

Euroliidust väljaastumine ei ole reaalne. Me ei saa niimoodi käituda, et oleme kasutanud suurtes kogustes eurotoetusi ja nüüd astume välja.

6. Kas lubate, et ei hääleta ühegi seaduse poolt, mis tõstaks makse?

Kõik oleneb sellest, kellele maksud tõusma hakkavad. Kui me räägime astmelisest tulumaksust, siis juba siin teatud inimgrupil maksud tõusevad. Kardan, et jaatavalt ei saa vastata mitte ükski poliitik, kuna maksusüsteem vajab ümbervaatamist.
Praegu on nii käitutud, et alandatakse küll tulumaksu, aga samas tõstetakse kaudseid makse. Samuti on väga raskelt mõjunud käibemaksu tõus, eriti veel käibemaksumäära tõus toasoojal 20 protsendile. Omalt poolt võin kinnitada, et astmelise tulumaksuga on võimalik vähendada kaudseid makse.

7. Kuidas suhtute ettepanekusse keelata välismaalastele maa müümine?

Eestimaa mahamüümine on kuritegelik. Eesti maa peab kuuluma siiski eestlastele.

8. Mil moel vähendate inimeste ärakolimist Valgamaalt ja Eestist?

Esimesel kohal on töökoha olemasolu. Kui tööd ei ole, siis ei ole võimalik valgamaalaste väljarännet vähendada. Tuleb tegeleda rohkem regionaalse arengutegevusega ja võtame vastu ka vastava seaduse. Samas peaks omavalitsus tugev olema, et pakkuda kohalikule inimesele piisavalt head ja kättesaadavat teenust ning vajaliku taristu olemasolu, selleks suurendame kohalike omavalitsuste tulubaasi.
Kui Eestis on absoluutne tööpuudus minimaalne, kolib ka vähem inimesi välismaale.

9. Kas lubate seista Valga–Võru–Koidula rongiliikluse käivitamise eest?

Jah! Majanduslikult on see meile olulise tähtsusega ja loomulikult seisan selle eest. Ajalooliselt on Valga olnud raudteelinn, mis on andnud inimestele tööd ja leiba, seega olen igati poolt.

10. Mida peaks tegema, et Valga haiglasse saada tööle uusi arste?

Arstidele ja õdedele tuleb tagada väärikas palk, mis motiveeriks Valgas töötamist. Noortele spetsialistidele maksame stardiraha ja eluaseme kindlustab omavalitsus. Kindlasti tuleb pingutada selle nimel, et arstiabi jääks meile samas mahus ja teatud valdkondi ei viida üle näiteks Tartu. Oleme selles valguses teinud ka vastavaid samme ja kavatseme liita hoolekandekeskuse Valga haiglaga, mis annab teatud sünergia kahe raviasutuse vahel.

11. Kas olete viimastel aastatel osa võtnud heategevuslikest üritustest Valgamaal annetajana?

Tänan hea küsimuse eest, mis on mind selle üle mõtlema pannud, samas ei ole leidnud head valdkonda, kuhu annateda. Luban, et lähiajal annetan Jaani kiriku renoveerimise tarvis, kuna pean selle ajaloolise hoone renoveerimist ülitähtsaks. Korras Jaani kirik oleks meie linna visiitkaardiks.

12. Kuidas näete hetkel perearstinduse sektorit tegutsemas ja mida toob tulevik?

Perearstindus iseenesest toimib, probleemiks on kujunenud arstide puudus väikestes asulates ja noorte arstide tahtmatus ise ettevõtjaks hakata. Mina näen selle valdkonna tulevikus seda, et perearstid hakkavad koonduma perearstikeskustesse, olgu see siis kohaliku omavalitsuse või ettevõtja omandis.

13. Mida arvate Palestiina omavalitsuse püüdlustest iseseisva riigi poole ja kuidas hindate Eesti Vabariigi vaoshoitust selles küsimuses?

Küsimus puudutab välispoliitika valdkonda. Olen seda meelt, et eelkõige saaksid asjad korda Eestis, alles siis võiksime väljapoole vaadata. Pean olulisemaks heade suhete loomist ja säilitamist oma lähinaabritega ja arvan, et Palestiina jääb meie jaoks kaugeks.

14. Kas Teie arvates on üksikisikule kehtestatud kautsjon Riigikogu valimistel kandideerimiseks mõistliku suurusega?

Kautsjoni suurus on kõigile kandideerijatele teada ja me oleme demokraalikus riigis ning kandideerijal on õigus otsustada, kas kandideerida ja kautsjon maksta või mitte.

15. Milline on Teie hinne viiepalliskaalal Eesti riigi praegu võimuloleva koalitsiooni tegudele majanduskriisi leevendamisel?

Kolm. Kindlasti oleks hinne palju madalam, kui meie kodanikud poleks nii tublid, et on suutnud rahulikuks jääda, vaatamata teostatud kärbetele, vaatamata kõrgele tööpuudusele, vaatamata maksutõusudele ja vaatamata süvenevale kihistumisele Eesti ühiskonnas.

16. Kas toetate Pakri saarele tuumajaama rajamist?

Jah! See tagab meile energiasõltumatuse.

17. Kui suur on Teie arvates minimaalne sissetulek kalendrikuus neljaliikmelisele perele (ema, isa, kaks kooliskäivat last), et end ära majandada?

Minu arvates neljaliikmelisele perele toimetulekuks oleks vaja vähemalt 1000 eurot.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles