Priit Sibul

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Sibul
Priit Sibul Foto: Valgamaalane

1. Kuidas lahendaksite Teie Valgamaa valdade liitmise, kas pooldate omavalitsuste ühinemist?

Minu arvates on vabatahtliku ühinemisega juba hiljaks jäädud. Ning erinevad omavalitsuste ühinemised ei anna enam vajalikku tulemust. Toetan üleriigilist ja ühtset halduskorralduse muutust. Täna on kõige mõistlikum, kui omavalitsus moodustuks tänase maakonna piires.

2. Kuidas suhtute euroliidust väljaastumisse?

Ei toeta euroliidust väljaastumist.

3. Kuidas suhtute ettepanekusse keelata välismaalastele maa müümine?

Ei saa küsimusest täpselt aru. Eestis on välismaalastele maa müümine juba tänagi osaliselt piiratud. Ja piiriäärsetel aladel pean seda mõistlikuks.
3. Riigikaitselised kitsendused
(1) Isikul, kes ei ole Eesti ega lepinguriigi kodanik või Eesti ega lepinguriigi juriidiline isik, on keelatud kinnisasja omandamine järgmistel maa-aladel või nende suuruse või nime muutumisel nende 1999. aasta 31. detsembri seisuga eksisteerinud piirides:
1) meresaared, välja arvatud Saare- ja Hiiumaa, Muhu ning Vormsi;
2) Ida-Virumaa: Narva, Narva-Jõesuu ja Sillamäe linn, Alajõe, Iisaku, Illuka, Toila ja Vaivara vald;
3) Tartumaa: Meeksi ja Piirissaare vald;
4) Põlvamaa: Mikitamäe, Orava, Räpina ja Värska vald;
5) Võrumaa: Meremäe, Misso ja Vastseliina vald.
(2) Riigile olulistel põhjustel võib Vabariigi Valitsus anda loa kinnisasja omandamiseks käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud maa-aladel ka teistele isikutele.

Kui aga peetakse silmas hiljutist Venemaa presidendi käskkirja, siis see on Venemaa riigi siseasi. Meie jaoks on oluline kaitsta neid Eesti kodanikke, kellele täna kuulub omand Venemaal. Ning teine oluline probleemide ring seondub pärandiga.

4. Mil moel vähendate inimeste ärakolimist Valgamaalt ja Eestist?

Kõigepealt peame kõik muutma oma suhtumist. Rohkem tuleb rääkida nendest, kes on kas Valgamaale tagasi kolinud või siia elama asunud. Kes on loonud siia lisaks oma elamisele töökohti. Teiseks peame ka noortele rääkima rohkem nendest asjadest, mis on meil hästi – ilus loodus, hea paik laste kasvatamiseks, elav turismindus jne.
Peame senisest enam nägema ja rääkima võimalustest. Täna räägime üsna sageli vastandlikku juttu. Ühelt poolt kurdame, et inimesed lahkuvad. Teisalt aga aitame ise sellele igapäevaselt kaasa. Tahame, et meie lapsed saaksid hea hariduse, läheksid ülikooli ning saaksid tasuva töökoha. Aga need töökohad ei asu siin. Seega loodame, et edukad lahkuvad.
Niisiis, esiteks oma mõtlemise muutmine. Ja teiseks kindlasti töökohad ja ettevõtlikkuse kasv. Et ettevõtlus muutuks elustiiliks, kus inimesed on ise enda tööandjad.

5. Kas lubate seista Valga–Võru–Koidula rongiliikluse käivitamise eest?

Loodan väga, et Koidula raudtee ja piirijaama valmimine käivitab kaubavood sellel liinil. Kuivõrd see lühendab Moskvast ja Peterburist kaupade ning inimeste liikumise vahemaad, siis loodan ja luban igati aidata kaasa sellele, et see liin elavneks ja looks meile kõigile kasu.

6. Mida peaks tegema, et Valga haiglasse saada tööle uusi arste?

Eriarstide osas tuleb kindlasti jätkata ja süvendada koostööd TÜ kliinikumi arstidega, et Valgamaa inimesed saaksid eriarsti vastuvõtule kodumaakonnas.

7. Kas olete viimastel aastatel osa võtnud heategevuslikest üritustest Valgamaal annetajana?

Ei. Mõne aasta eest korraldasime lastekodu Käopesa lastele jõulusöögi.

8. Kuidas näete hetkel perearstinduse sektorit tegutsemas ja mida toob tulevik?

See on väga lai ja keeruline valdkond. Oluline, et esmatasandi arstiabi oleks inimesele võimalikult lähedal. Tänast süsteemi tuleb toetada ja leida täiendavaid finantseerimise allikaid, et perearstid maal saaksid ja tahaksid tööd teha.

9. Mida arvate Palestiina omavalitsuse püüdlustest iseseisva riigi poole ja kuidas hindate Eesti Vabariigi vaoshoitust selles küsimuses?

Toetan Palestiina püüdlusi iseseisva riigi poole. Kõige olulisem on, et tee selleni oleks võimalikult väikeste inimkadudega. Eesti on väike riik ning peab oma prioriteete hästi hindama, kõigeks ei jagu paraku jõudu.

10. Kas Teie arvates on üksikisikule kehtestatud kautsjon Riigikogu valimistel kandideerimiseks mõistliku suurusega?

Jah.

11. Milline on Teie hinne viiepalliskaalal Eesti riigi praegu võimuloleva koalitsiooni tegudele majanduskriisi leevendamisel?

Hindaksin 4ga. Olulisim oli eksporditoetuste pakett, aga see jäi liialt pikalt venima.

12. Kas toetate Pakri saarele tuumajaama rajamist?

Toetan arutelu tuumajaama rajamise üle.

13. Kui suur on Teie arvates minimaalne sissetulek kalendrikuus neljaliikmelisele perele (ema, isa, kaks kooliskäivat last), et end ära majandada?

500–600 eurot.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles