Rein Randver

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Randver
Rein Randver Foto: Valgamaalane

1. Kas eelmisel korral (Riigikogus olles ja ministrina) jäi Teil Tallinnas midagi tegemata?

Nimetatud töökohad andsid hea info kuidas Eestimaa toimib. Täna tundub, et nelja aastaga ei ole probleemid meie piirkonnas kuhugi kadunud. Seega, kui osutun valituks Riigikokku, kasutan oma teadmisi Valgamaa arengus.

2. Kuidas suhtute euroliidust väljaastumisse?

Alles sai astutud ELi. Püüame tegutseda nii, et Eesti ei oleks euroliidus kõige vaesem.

3. Kuidas suhtute ettepanekusse keelata välismaalastele maa müümine?

ELi astumise eelselt sai välja räägitud üleminekuperiood. Nüüd on see läbi ja ELis on kapitali vaba liikumine üks põhiõigusi.

4. Mil moel vähendate inimeste ärakolimist Valgamaalt ja Eestist?

Paluti vastata küsimustele lühidalt ja konkreetselt. Küll oleks hea, kui selle küsimuse lahendamiseks on üks ja ainuke võluvitsa liigutus. Ettepanek: ajaleht võiks tegeleda teemaga vestlusringis. Tähtis on riigi tegevus ettevõtluses, taristute väljaehitamises, kohalike omavalitsuste rahastamise stabiilsuses. Inimesed liiguvad ikka sinna, kus on olemas kõik tarvilik, mida iga päev vaja on. Regioonide elujõust võiks võtta eeskuju meie naabritelt Soomest ja Rootsist. Rahvatarkus ütleb, et kett on nii tugev kui tugev on iga lüli.

5. Kas lubate seista Valga–Võru–Koidula rongiliikluse käivitamise eest?

Minu toetus on juba olnud aastaid. Liikluse taastamine on tugi ettevõtlusele ja annab kohalikule elule uue valikud.

6. Mida peaks tegema, et Valga haiglasse saada tööle uusi arste?

Kas on vaja arste juurde? Sisulist tööd peaks laiendama Lätimaale ja tihendama koostööd Tartu Ülikooli kliinikumiga. Kui me seda ei tee, siis naabrid teevad ise. Kahju, et üle aasta otsiti Valga haiglale uut juhti!

7. Kas olete viimastel aastatel osa võtnud heategevuslikest üritustest Valgamaal annetajana?

Olen Valga Lõviklubi liige ja meie eelistus on laste tegevuste toetamine. Koos abikaasaga olen toetanud suurperesid.

8. Kuidas näete hetkel perearstinduse sektorit tegutsemas ja mida toob tulevik?

Olen saanud aru, et kui arst on olemas, siis koostöös kohaliku omavalitsusega ja teistega teenus toimib. Kui on vaja arst leida, siis hakkavad ilmnema probleemid. Perearstide tasustamise alused võiksid olla keskustest kaugemates piirkondades kõrgemad. Selgust oleks vaja ka e-tervise rakendumisel.

9. Mida arvate Palestiina omavalitsuse püüdlustest iseseisva riigi poole ja kuidas hindate Eesti Vabariigi vaoshoitust selles küsimuses?

Meenub, et meie vabaduse püüetele tõime tihti eeskujuks Palestiina. Isiklikult toetan rahva otsuseid. Viimane näide Lõuna-Sudaani referendum.

10. Kas Teie arvates on üksikisikule kehtestatud kautsjon Riigikogu valimistel kandideerimiseks mõistliku suurusega?

Võiks olla üks miinimumpalk.

11. Milline on Teie hinne viiepalliskaalal Eesti riigi praegu võimuloleva koalitsiooni tegudele majanduskriisi leevendamisel?

Kaks pluss. Kui vaadata edukamate riikide (USA, Saksamaa) tegutsemist nn masu ajal, siis just riigid suunasid palju raha ehitustesse, luues uusi töökohti ja arendades piirkondi.

12. Kas toetate Pakri saarele tuumajaama rajamist?

Ei toeta. Kasutame oskuslikult ära oma võimalused elektri ja sooja tootmiseks ja siis koostöö oma naabritega.

13. Kui suur on Teie arvates minimaalne sissetulek kalendrikuus neljaliikmelisele perele (ema, isa, kaks kooliskäivat last), et end ära majandada?

Ka valgamaalane sooviks saada Eesti keskmist palka.

14. Mida eelmisel korral Riigikogus Valgamaa hüvanguks tegite, milliste projektide või omapoolse panusega toetasite Valgamaad?

Panustasin info liikumisse, inimeste kokkusaamistele. Tegin koostööd omavalitsustega ja maavalitsusega ning ettevõtjatega Valgamaal. Üks näide. Soovisime ka osa Valgamaast gasifitseerida (Karksi–Valga liin). Siis vastas majandusminister A. Ansip, et see on kommertsalustel teostatav, seega ei. Mõni aasta hiljem andis Riigikogu raha Põltsamaa gaasivarustamise lahendamiseks. Kõik on võimalik. Olen ka lahendanud inimeste muresid. Aastate jooksul on pea igas omavalitsuses olnud koostöö edukas. Mina ei soovi projekte esile tuua, seda öelgu omavalitsusjuhid ja valijad.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles