Valgamaale tuleb kuus elupäästja medalit

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elupäästaja medal
Elupäästaja medal Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Täna, 16. veebruaril annavad siseminister Hanno Pevkur ja päästeameti peadirektor Kuno Tammearu üle päästeteenistuse aumärgid. Lillepaviljonis toimuval pidulikul tseremoonial tunnustatakse inimesi, kes on märkimisväärselt panustanud päästeala arengusse või näidanud üles erakordset vaprust inimelude päästmisel. Valgamaale on sedapuhku tulemas lausa kuus elupäästja medalit.

G4S rannavalve Lõuna piirkonna vahetuse vanem Priit Lehismets ja tema vend Raul Lehismets saavad Elupäästja 3. klassi medali kiire ja oskusliku tegutsemise eest uppuja päästmisel.

Mullu 10. augusti lõuna paiku oli Pühajärve rannas ligi poolsada inimest ja lehvis roheline lipp. 56aastane Jaak otsustas ujuma minna. Umbes 20 meetri kaugusel kaldast kaotas ta jalgealuse, tõmbas vett kopsudesse ja sattus paanikasse.

Uppumisohtu sattunud meest märkas kaldalt rannavalvur Ahti Kobin ja saatis talle appi rannavalvur Priit Lehismetsa. Samal ajal helistas teine rannavalvur hädaabinumbrile 112.

Priit tõi kannatanu veest välja. Mees oli teadvuseta ja ei hinganud ning teda tuli elustama hakata. Priidule tuli appi samal ajal rannas viibinud vend Raul Lehismets, kes on varasematel suvedel rannavalvurina töötanud. Koos alustasid nad kannatanu elustamist: Priit tegi kunstlikku hingamist ja Raul südamemassaaži.

Pärast minutilist elustamist tuligi mees teadvusele. Rannavalvurid lasid tal pikali olla ja varjasid teda päikese eest. Kiirabi kohale jõudes tundis kannatanu end juba paremini. Tänu Priidu ja Rauli oskuslikule ja kiirele tegutsemisele Jaak ei uppunud ega saanud ka pöördumatuid tervisekahjustusi.

Elupäästja 3. klassi medal antakse ka Viktor Juhkamile ja Larisa Kobarile, kes päästsid vanasse tuletõrjekaevu  kukkunud poisi elu

Eelmise aasta 30. septembril kella kahe paiku päeval mängisid neli 7–9aastast poissi Valgas Viljandi tänaval asuval Edit OÜ territooriumil.

Mänguhoos kukkus üks poistest äkki läbi vana tuletõrjekaevu luugi vett täis kaevu. Teised poisid hakkasid kohe appi hüüdma, mispeale ruttas kaevu juurde territooriumil viibinud tööline Viktor Juhkam. Ta andis poisile käe ja hoidis teda kinni.

Õnnetust märkas ka maksu- ja tolliameti töötaja Larisa Kobar, kes tõttas sündmuskohale, kutsus abijõudu ja aitas koos Viktor Juhkamiga poisi kaevust välja. Kui Viktor ja Larisa ei oleks kiiresti tegutsenud, oleksid juhtumil võinud olla märksa traagilisemad tagajärjed.

Elupäästja medali saavad ka kaks Valga päästekomando päästjat. 2. klassi medali saab nelja-aastase staažiga Aimur Rebane ja 3. klassi medali 13aastase staažiga Anti Arikainen.

Möödunud aasta 19. detsembril sai Valga päästekomando päästjad väljakutse Valga linna Kungla tänavale, kus põles lahtise leegiga kahekordse puidust maja tuulekoda. Teate kohaselt pidi majas elama üksik haige inimene.

Päästjate saabumise ajaks olid tuulekojast leegid kandunud maja seinale ja katuse alla. Teise korruse akendest oli näha, et hoone on paksult suitsu täis. Rebane ja Arikainen sisenesid majja ning leidsid koridorist maja peremehe, kes suitsuanduri signaali peale oli ärganud ja otsis väljapääsu.

Aimur ja Anti tõid kannatanu välja, andsid ta üle kiirabile ning jätkasid otsinguid hoones. Päästemeeskonna kohalesaabumisest kannatanu väljatoomiseni kulus kolm minutit. Meeskonna kiire ja professionaalne tegutsemine hoidis ära maja peremehe suuremad tervisekahjustused ja võimaliku hukkumise, lisaks päästeti hoone.

Samuti on Valgamaa inimesi Päästeteenistuse medali saajate hulgas. Nagu täpsustas Lõuna päästekeskuse pressiesindaja saavad selle Lõuna päästekeskuse ennetustöö büroo peaspetsialist Merle Liba ning Valga päästekomando meeskonnavanemad Janar Jeets ja Marko Pihlak.

Copy
Tagasi üles