Juhtkiri: vabadus maksab ka midagi

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Õnnepalu
Tõnu Õnnepalu Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kirjanikke ja kunstnikke ühendavate organisatsioonide visa töö tulemusena jõuti mullu Eestis nii kaugele, et detsembris selgusid esimesed kirjaniku- ja kunstnikupalga saajad. Viiele kirjanikule ja kunstnikule makstava palga suurus on 1005 eurot kuus inimese kohta.

Summa suurus pole juhuslik: aluseks on võetud üle-eelmise aasta keskmine brutokuupalk kõigi maksudega. Kui arvestada ka seda, et mullu 4. kvartalis oli mediaanväljamakse Eesti palgatöölistele 733 eurot kuus, on tegu korraliku teenistusega, millele lisanduvad sotsiaalsed garantiid.

Kultuurivaldkondi on peale kirjanduse ja kunsti teisigi. Seda, et just kirjanikele-kunstnikele palka vaja on, põhjendab kultuuriministeerium sellega, et ühelt poolt on nendes valdkondades vabakutseliste hulk kõige suurem. Teisalt sellega, et nendel aladel jagab riik toetusi vähem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles