Haruldane liblikas võib kaitse alla minna

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otsuse kaitse alla võtmise kohta peab tegema minister Marko Pomerants.
Otsuse kaitse alla võtmise kohta peab tegema minister Marko Pomerants. Foto: Meelis Meilbaum

Keskkonnaamet pöördus keskkonnaminister Marko Pomerantsi poole ettepanekuga võtta kaitse alla lammiöölane (Xylomoia strix), kirjutab Saarte Hääl.

Ministrile saadetud kirjas on selgitatud, et kuna lammiöölane ei kuulu Eestis kaitsealuste liikide hulka, pole sisuliselt õiguslikku alust liblika ja tema elupaikade kaitseks. Seega leiab keskkonnaamet, et praeguse olukorra jätkumisel ei ole lammiöölase soodne seisund tagatud ja liigi säilimine võib ohtu sattuda.

Seni on haruldast öölaste sugukonda kuuluvat liblikat leitud Saaremaalt kolmest elupaikast, Lääne-Eesti mandriosast seitsmest elupaigast ja Eesti kaguosast 11 elupaigast. Eestis püüti esimene lammiöölane valguspüünisega 2000. aastal Valgamaal.

Peamised ohutegurid on selle kollakashalli ööliblika jaoks tema elupaiga hävimine metsa majandamise tagajärjena, maa sihtotstarbe muutmine näiteks elamumaaks koos maakasutuse muutmisega, kaitsestaatuse puudumine ning liigi elupaigaeelistuste ja leviku vähene tundmine, selgitatakse kirjas.

Lammiöölase röövikud on monofaagid ehk ainutoidulised raudosjal. Kuigi raudosja leidub erinevates liivastes kasvukohtades mitmel pool üle Eesti, ei ole liblika elupaigad sugugi sama arvukad.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles