Politsei sai kaks teadet kadunud alaealistest

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristina
Kristina Foto: Politsei

Viimastel päevadel on politsei saanud teate kahest Valgamaa alaealisest, kes kodust vanemate teadmata lahkunud. Neist ühe asukoht on senini politseile teadmata.

Tegu on 14aastase Kristinaga, kes lahkus kodust 26. jaanuaril. Kõigil, kes oskavad anda infot tema võimalikust asukohast, palutakse sellest teatada Valga noorsoopolitseile telefonil 766 8137 või e-posti aadressil linda.oks@politsei.ee.

27. jaanuaril kella 10 ajal aga teatati, et Puka vallas on kodust lahkunud 12aastane tüdruk. Laps pidi kooli minema, kuid sinna ei jõudnud. Politseile oli teada, et tüdruk on ka varem vanemate teadmata ära läinud, teinekord seigeldes teistesse lähedalasuvatesse maakondadesse väljagi jõudnud.

Veendumaks, et alaealine ei ole ohus ning et ta turvaliselt koju tagasi tuua, asus politsei tema asukohta välja selgitama. Telefonile tüdruk ei vastanud, kuid Valga piirkonnapolitseinikul õnnestus lähipiirkonnast tüdruk peagi üles leida ja laps viidi tagasi koju.

«Enamikul sellistest juhtudest ongi tegu lastega, kes korduvalt kodust, erikoolidest või turvakodudest ära jooksevad,» kommenteeris juhtunut Valga noorsoopolitseinik Linda Oks. «Suurem pagemislaine saab tavaliselt alguse kevadel, kus puberteediikka jõudnud noored näiteks armuvad ning igal juhul oma kaaslase seltsis aega veeta soovivad,» selgitas Oks.

Ta tõdes, et on ka noori, kes joovastuvad kambavaimust, hulguvad niisama linnapeal. «Sellistel juhtudel leitakse tihti eakaaslased, kel on samad mured ning ajaveetmine viib tihti muu hulgas ka alkoholi ning tubakatoodete katsetamiseni. Lastevanemad püüavad seejuures kogu hingest lapsi aidata, kehtestavad ka kodureegleid ning jälgivad nendest kinnipidamist, kuid noores võib see teatud juhtudel veelgi enam trotsi ja vastupanu tekitada.»

Noorsoopolitseiniku sõnul tegutseb politsei esimese sammuna selle nimel, et lapse asukoht igasuguse ohu välistamiseks võimalikult kiiresti välja selgitada. Selleks kontrollitakse erinevaid kohti, suheldakse tutvusringkonnaga, jälgitakse virtuaalseid kanaleid ning tehakse muid toiminguid. Kui laps leitud, püütakse jõuda probleemi juurteni politsei, omavalitsuse, sotsiaaltöötajate, kooli, perekonna ja teiste partnerite ühiste pingutuste kaudu.

«Olgu tegu esmakordse või korduva juhtumiga, igal juhul ei tohi viivitada politseile sellest teada andmisega. Tuleb arvestada, et kui alaealine on omapead, on mistahes ohutegurid suured,» hoiatas Oks.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Kerly Peitel lisas, et kui noore asukoht on teadmata, ei saa kunagi mõelda raamides. "Isegi kui inimene on kümneid kordi kodust lahkunud ja pole seejuures ohus olnud, võib see oht ühel hetkel tekkida. Seepärast ei võetagi ühtegi sellist juhtumit iseenesestmõistetavana ning asutakse kohe isiku asukohta tuvastama."

Mullu tuli politseil Valgamaal välja selgitada kadunud alaealiste asukohta 50 korral. Nende hulgas oli noori, keda tuli aasta jooksul otsida korduvalt. Kõige sagedamini, kokku 10 korral aasta vältel, oli Valgamaal kadunud üks asenduskodust pidevalt ära jooksnud 15aastane neiu. Noorim ära jooksnud alaealine, keda politseil otsida tuli, oli 10aastane poiss.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles