Epideemia jõudis Eesti külje alla

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Lõunanaabrid kuulutasid välja gripiepideemia, sest haigestunute arv on kiiresti kasvanud. Gripi ja teiste ägedate viirushaiguste seire andmetel jõudis nakatunute arv eelmisel nädalal Riias 136,9 inimeseni 100 000 elaniku kohta, teatab Läti uudisteagentuur Leta. Epideemiaga on tegu, kui haigestumine jõuab 100 juhuni 100 000 elaniku kohta.

Jaanuari alguses suri Lätis grippi vaktsineerimata vanem mees, kes kannatas kroonilise haiguse all.

Terviseameti andmetel kasvas Eestis grippi haigestunute üldarv eelmisel nädalal 32 protsenti, arstide poole pöördus 4656 hingamisteede viirusnakkustesse haigestunut. Tänaseks on kinnitatud ka esimene gripiviirusest tingitud surmajuht: suri vanemaealine kaasuvate haigustega inimene.

Ringluses on valdavalt A-gripp AH1N1 ehk kuus aastat tagasi ringlusesse jõudnud seagripp, mis on oma iseloomult ohtlikum just väikelastele ja rasedatele. Paljudel juhtudel põevad täiskasvanud selle gripivormi läbi hoopis ilma eriliste sümptomiteta, mis on neile hea, aga riskirühmadele halb, sest nakkusohtlikud on ka ilma väliste sümptomiteta põdejad.

«Kui küsite, kas vaktsineerida võib, siis meie vastame, et võib ikka, aga tegelikult on see nüüd juba õnnemäng, sest vaktsiini kaitsev toime tekib alles kahe nädala möödudes, aga gripp võib teid üles leida varem,» kirjutab terviseamet oma Facebooki lehel. Amet soovitab haigetel kodus püsida, pesta käsi, aevastades katta suu ja nina varruka või paberrätiga. Haigeid väikelapsi vaktsineerimata vanavanemate hoolde anda ei soovitata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles