Naabrid võivad peagi uue valitsuse saada

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laimdota Straujuma
Laimdota Straujuma Foto: Toomas Huik / Postimees / Scanpix

Ametist lahkuv Läti peaminister Laimdota Straujuma (Ühtsus) prognoosis eile, et riigi uus valitsus kinnitatakse ametisse 4. veebruaril. Varem räägiti 28. jaanuarist, kuid Straujuma peab seda vähe tõenäoliseks. Tema sõnul sõltub kõik sellest, kuidas läbirääkimised kulgevad, ja uue valitsuse ülesannetest, sest igal erakonnal on oma huvid.

Koalitsioonierakonnad ei ole uue valitsuse ministriportfellide jaotamises veel kokkuleppele jõudnud. Praegu töötatakse välja valitsuse deklaratsiooni, Ühtsus ootab aga järgmist läbirääkimistevooru Roheliste ja Talurahva Liidu ja Rahvuslaste Ühendusega.

Kuigi aeg-ajalt räägitakse Läti valitsuskõneluste ummikusse jooksmisest, siis parlamendi laialisaatmisest on veel vara rääkida, ütles ametistlahkuv peaminister Laimdota Straujuma täna, 20. jaanuaril. Senine peaministripartei Ühtsus leiab, et peaks kuuluma uude valitsusse, lausus Straujuma.

«Oleme kohtunud peaministrikandidaadi Māris Kučinskisega ning Ühtsuse läbirääkijad kohtuvad neljapäeval Roheliste ja Talurahva Liidu (ZZS) esindajatega,» ütles ta. «Esmaspäeval kohtuvad Ühtsuse parlamendifraktsioon ja juhatus. Tahame, et valitsuse võimalikult kiiret moodustamist.»

Konservatiivse Rahvuslaste Ühenduse kaasesimees Raivis Dzintars ütles varem, et ummikseisu tekkimisel võib äärmuslikuks lahendus olla parlamendi laialisaatmine ja ennetähtaegsete valimiste korraldamine. Straujuma sõnul on hetkel liiga vara seda lahendust kaaluda ning sellega pikeneks valitsuse moodustamise protsess veelgi.

Kučinskis sai 13. jaanuaril president Raimonds Vējoniselt ülesande moodustada valitsus. Straujuma teatas tagasiastumisest 7. detsembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles