Kaubaturism kaksiklinna eri poolte vahel õitseb

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga poodides rändavad Läti poolelt tulnud klientide korvi sageli just kohv, piimatooted ja maiustused.
Valga poodides rändavad Läti poolelt tulnud klientide korvi sageli just kohv, piimatooted ja maiustused. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tihti tundub, et naabritel on paljud asjad paremad. See kehtib ka kaubanduse kohta: kui just tooted paremad pole, siis odavam on teisal mõnigi asi ikka. Eriti märgatav om selline äratundmine kaksiklinnas Valgas-Valkas.

Põhja-Läti ajalehe Ziemeļlatvija ajakirjanik Inga Karpova rääkis, et kui Lätis 1. jaanuaril 2014 euro tuli, hoogustus märgatavalt kaksiklinna Valga-Valka vaheline kaubaturism. Seda võib eelkõige seletada asjaoluga, et inimesed ei pidanud teisel pool piiri enam pidevalt hindu kodumaisesse valuutasse ümber arvutama: kohe oli selge, mida naabrite juurest soodsamalt saab ja mida on odavam kodumaalt osta.

Nüüdseks on euro Lätis kehtinud juba kaks aastat, kuid kaubaturism kaksiklinna poolte vahel ei näita mingeid vaibumise märke. Karpova hinnangul on see ka igati loomulik. «Ma ei mäletagi, millal viimati Lätist kohvi ostsin. Ja miks ma peaksingi, kui Eestis on see kaks korda odavam ja kohe piiri ääres on suured kaubanduskeskused: Rimi ja Selver. Ega Maximagi kaugel ole.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles