Pikk maja maantee ääres hoiab kirjaniku vaimu

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi tollase kalendri järgi nägi tulevane kirjanik Kuiksilla talus ilmavalgust jõuluajal, mängis kalendrivahetus kirjanikule omalaadse vingerpussi, lükates tema sünnipäeva 9. jaanuarile.o:
Kuigi tollase kalendri järgi nägi tulevane kirjanik Kuiksilla talus ilmavalgust jõuluajal, mängis kalendrivahetus kirjanikule omalaadse vingerpussi, lükates tema sünnipäeva 9. jaanuarile.o: Foto: Svetlana Oper

Paljud meist on Sangaste poole sõites möödunud lossi lähedal tee ääres seisvast pikast hoonest. Tähelepanelikumad on heitnud pilgu ka tahvlile maja seinal, mis teatab, et tegu on kirjanik August Gailiti sünnikohaga. Suurmehe vaimu on hoones tunda siiani.

Vähemalt kinnitab nii maja praegune elanik, Tsirguliina keskkooli inglise keele õpetaja Svetlana Oper. «Tunnen, et Gailiti vaimsus on mõnes mõttes siiani siin Kuiksillal. Just selle pärast on siin nii hea elada ja olla.» Siiski ei tähendavat see, et kirjanikuhärra vaim otseselt majas ringi kondaks. Kuigi Gailit elus paras krutskimees oli, ei käi ta Kuiksilla praegust pererahvast asjatult kimbutamas.

See, et kirjaniku sünnikodu Sangaste lossile sedavõrd lähedal asub, pole tema sõnul sugugi juhus. «1880. aastatel tuli Gailiti ehitusmeistrist isa – samuti August – Sangaste kanti. Loss oli juba valmis, tema tegi teadaolevalt puusepatööd abihoonetes: ehitas karjalautu ja talle. Rukkikrahv Berg andis talle elupaigaks Kuiksilla kõrtsihoone.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles