Männikus tasub silmad lahti hoida

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Botaanik Tiiu Kulli sõnul võib Valgamaal kohata vähemalt 23 liiki orhideid.
Botaanik Tiiu Kulli sõnul võib Valgamaal kohata vähemalt 23 liiki orhideid. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Kuigi Eesti aasta orhideeks kuulutatud tumepunast neiuvaipa on seni Valgamaal leitud vaid ühes kasvukohas, loodab orhideeuurijate eestvedaja, et nutiajastu võib aidata kaasa info saabumisele uutest leidudest.

Eesti orhideekaitse klubi (EOKK) 2016. aasta orhideeks valitud tumepunane neiuvaip (Epipactis atrorubens) eelistab kuivi kasvukohti, selle tüüpiline elupaik on lubjarikastel muldadel kasvavad loometsad. «Samuti võib teda leida lubjakiviklibustelt rannavallidelt, kus vaid vähesed taimed hakkama saavad. Selle kauni kodumaise orhidee õitseaeg on juulist augusti keskpaigani,» andis teada Eesti orhideekaitse klubi president Ester Valdvee.

Eestis asustab tumepunane neiuvaip tema andmetel tihedamalt läänesaari ja mandri lääne- ning põhjaosa Ida-Virumaani. Kesk-Eestis on ta harvaesinev, Lõuna-Eestis tuleb teda lugeda pigem haruldaste liikide hulka.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles