Lasteraamat selgitab hiljutise lumepuuduse tagamaid

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Lettidele jõudis lasteraamat «Timbu-Limbu õukond ja lumemöldrid», mis on müügil ka Valgamaalase toimetuses.

Loo keskmes on Koku, Oku ja Toku, kes igal talvehakul käivitasid lumeveski. Aegamööda hakkasid langema lumehelbed. Ikka rohkem tuli neid. Nad katsid lossikatuse ja hoovi. Nad kuhjusid varbaia äärde hangedeks. Nad matsid enda alla metsosjad, mis näisid siis lumiste kuuskedena. Peagi olid lossi ümber kõrged kelgumäed. See oli vast rõõm! Toodi välja kelgud. Seoti alla suusad. Mässerdati kokku lumemehi. Ja lossikaminas hubises mõnusalt lõke.

Aga ühel aastal oli kõik teisiti. Lund ei tulnud ega tulnud. Midagi pidi lahti olema. Seal üleval lumeveskis. «Mis seal võis küll olla?» tekkis paljudel küsimus.

Värvikas seltskond – nukk Timbu-Limbu, jonnipunn Toru-Loru, üleskeeratav koer Muki, kummist neegripoiss Pambu ja puunukk Pimpelsang – asus Kasetohu-lossist teele, et uurida, mis lumemöldrite Koku, Oku ja Tokuga juhtunud on. Kes on Trebla ja kas lõpuks ikka lumeveski tööle saadi, saab sellest nostalgilisest, uustrüki saanud raamatust lugeda juba igaüks ise.

Raamat on märkimisväärne sellegi poolest, et nõukogude ajal ilmutas Eesti Raamat (mõni väljaanne ilmus ka Perioodika kirjastuse nime alt) selle ka saksa (1972 ja 1977), itaalia (1975), leedu (1972), soome (1980), tšehhi (1987), vene (1973, 1979) ja poola (1988) keeles.

Teos sai 1966. aasta laste- ja noorsookirjanduse võistlusel ka teise auhinna.

Kalju Kanguri loo illustreeris Asta Vender, esmatrükk oli aastal 1969. Uus trükk on üsna esmatrüki sarnane, lisatud on üksnes eesleht, kuhu on hea pühendus kirjutada. Hind on toimetuses 10 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles