Päästeamet manitseb elektrisüsteemide ohutusnõudeid järgima

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katkised juhtmed. Foto on illustreeriv.
Katkised juhtmed. Foto on illustreeriv. Foto: Küllike Rooväli / Postimees

Päästeamet rõhutab, et taolisi traagilisi tuleõnnetusi, nagu juhtus tänavu 20. juulil Pukas saab tihti ära hoida või nende tagajärgi leevendada.

«Väga sageli põhjustab tulekahju elektrisüsteemide ülekoormamine. Selle vältimiseks tuleb kasutada nõuetele vastavaid ning terveid kaableid, kaitsmeid ja lüliteid ning mitte panna vooluvõrku korraga väga palju elektriseadmeid. Kõik elektrijuhtmed peavad olema terved ja õigesti ühendatud, et ei tekiks sädelust, mis võib viia tulekahjuni,» rääkis Lõuna päästekeskuse pressiesindaja Astra Pintson-Käo.

«Mingil juhul ei tohi kodus kasutada katkiseid või ise parandatud elektriseadmeid, sest lisaks elektrilöögi saamise ohule võib rikkis seadmest puhkeda tulekahju,» hoiatas Pintson-Käo.

Ta nentis, et elanikel ei ole elektripaigaldise kontrollimise kohustust, kuid ohutuse eesmärgil on soovitatav kodused elektrisüsteemid teatud aja möödudes lasta spetsialistil üle kontrollida. «Kodukülastusi tehes juhivad päästeteenistujad samuti tähelepanu ilmsetele puudustele ja ohtlikele seisukordadele.»

Juba juhtunud õnnetusi aitab varakult avastada ruumis olev suitsuandur. Seepärast peab andur olema töökorras ja paigaldatud õigele kohale. Suitsuanduri olemasolu eluruumides on kohustuslik, kuid eelkõige on see vajalik inimese enda, tema pere ning naabrite ohutuse huvides.

Ka tänavu on just elektrisüsteemidega seonduvalt maakonnas juba hävinud üks kodu. 3. jaanuaril kl 6.35 teatati häirekeskusele, et Tõlliste vallas Tõlliste külas põleb elumaja suure leegiga. Päästjate saabumise ajaks olid leegid maja (8 x 10 m) akendest väljas ning katus sisse kukkunud. Hoone hävis tules täielikult. Majas olnud mehe leidsid meedikud põllult ning toimetasid ta haiglasse.

Menetlusinspektori sõnul sai see põleng alguse elektripistikust või selles olnud elektriradiaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles