Otepääl on tulemas väga eriline aasta

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepää 1926. aastal
Otepää 1926. aastal Foto: Erakogu

Alanud on Otepää juubeliaasta. Tänavu möödub 900 aastat paiga esmamainimisest Novgorodi kroonikates.

Otepää on vallavalitsuse kommunikatsioonijuhi edastatud info põhjal oma 900 aastaga üks vanimaid teadaolevaid asulaid nii Valga maakonnas kui kogu Eestis. Juubeliaastal on tema kinnitusel Otepää tuntud üritustele lisandumas hulgaliselt uusi sündmusi. Otepää 900. aastapäevale pühendatud konverents ja tantsuõhtu toimuvad seejuures 1. aprillil ehk päeval kui Otepää linnal on 80. sünnipäev.

«Juubeliaasta tähtsündmus on 1.–2. juulil Pühajärvel toimuv suur muusikafestival Retrobest, mis mõeldud kõigile, kes armastavad eelmiste kümnendite muusikat ja meeleolu. Festivali väliskülalised on Thomas Anders ja Modern Talking, DJ Bobo, Haddaway, Boney M, F. R. David, N-Trance, Maria Nayler,» rääkis Otepää vallavanem Kalev Laul. Näha saab ka ABBA menulugude taasesitust.

Otepää 900 pidustuste osana saab 2. juulil teoks teemapäev Nuustaku-Pariis – avatud aiad, kontserdid ja südamed. «Nii et enne, kui minna Pariisi, tuleb sellel aastal Otepääl ära käia!» lisas Laul. Sügisel on toimumas laat ja lõikuspidu. Ülevaate kõikidest 2016 aastal Otepääl asetleidvatest sündmustest saab valla kodulehelt.

Esimesed inimtegevuse jäljed pärinevad Otepää mailt 6. sajandist enne Kristust. Novgorodi kroonikates on Otepääd mainitud 1116. aastal, mil Novgorodi vürst Mstislav vallutas karupea kujulise linnuse. Otepää kujunes muistse Ugandi maakonna teiseks kindlustatud keskuseks Tartu kõrval.

Muinasaja lõpus oli Otepää ilmselt Ugandi olulisemaid keskusi, mõned ajaloolased on oletanud, et ta võis 13. sajandi alguses olla olulisemgi kui Tartu, sest just Otepää vallutasid ristisõdijad 1208. aasta alguses esimesena ning hiljem rajati sinna ka esimene piiskopilinnus; samas kui Tartu võis olla 1215. aastani mahajäetud. Keskajal asus Otepääl alev, mis aga Liivi sõja ajal lõplikult hävitati.

1. aprillil 1936. aastal anti Otepääle linnaõigused, sellel aastal möödub sellest 80. aastat.

TASUB TEADA

Mõned võrdlused Eesti linnade esmamainimisest:

1030 – Tartut mainitakse esimest korda

1154 – Tallinna oletatav esmamainimine

1211 – Viljandit kirjeldatakse Henriku kroonikas

1241 – Narva küla nimetatakse Taani hindamisraamatus

1286 – Valga ilmub ajalooallikatesse

1839 – esimene teade Tõrva kõrtsist

Allikas: Otepää vallavalitsuse kommunikatsioonijuht Monika Otrokova

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles